gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме сланина

Как да съхраняваме сланина

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Как да съхраняваме сланина
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
Виж ››

Сланината е традиционен продукт, който присъства на много български трапези, особено през зимните месеци. Тя е богата на хранителни вещества, притежава завидно количество витамини и аминокиселини.

Когато избираме сланина, тя трябва да бъде бяла и свежа. Пожълтялата сланина е признак за разваляне на мазнините, намиращи се в нейния състав.

При беконът нещата стоят по съвсем различен начин, защото най-често той се предлага опушен и овкусен с различни подправки, в херметизирани опаковки. Това повишава срокът му на годност.

Още от нашите прабаби е останала технологията на съхраняване на сланина. Тя трябва да бъде добре осолена и поставена в дървени съдове. Този метод обаче е сравнително опасен, особено ако се комбинира с други вредни вещества и алкохол.

Друг вариант за съхраняване на сланина е като я опушим. Първо трябва да се измие и да се окачи на проветриво място, за да се изсуши. Опушва се, докато не получи лимонено жълт цвят. След това може да се натрие с червен пипер и счукан чесън. Съхранява се на проветриво и хладно място.

За да намалим риска от негативни последствия от консумацията на сланина може да заложим на съвременните технологии, с които разполагаме.

Сланината би могла да се съхранява в най-студената част на хладилника до три дни, като не е необходимо слагането на допълнително количество сол.

Възможно е да замразим сланината във фризера, но за период не по-дълъг от четири месеца. Във фризер срока и на годност не само се увеличава, но така се запазват и голяма част от ценните и вещества.

Ако обичате да консумирате сланина, може да я приготвите с някои продукти, за да не бъде прекалено тежка в топлите дни.

Комбинирайте я със зеленчуци, като избягвате продължително и пържене. Може тя да е устойчива на висока температура, но при продължителната температурна обработка има възможност да се образуват токсини и канцерогени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest