Чипс

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
247
Чипс

Чипслюбимото мезе за бира или просто приятна компания, докато гледаме филм. Последното, което може да се твърди, е, че чипсът е полезна храна, но макар и да не носи ползи за тялото ни, той до известна степен е наслада за сетивата ни.

Има различни видове чипс – картофен, царевичен, пшеничен, както и много екстравагантни разновидности, като например дъбов. На практика чипс може да се приготви от повечето видове зеленчуци, дори и плодове (бананов чипс). Когато говорим за чипс обаче, в повечето случаи имаме предвид продукта, който се получава от пърженето на тънки резени картофи.

Картофеният чипс или просто чипс по дефиниция е хранителен продукт от тънко нарязани изпечени или изпържени картофи, които са посолени и подправени с различни подправки и овкусители. Най-популярните вкусове чипс са:

- класически със сол

- с вкус на пиле

- паприка

- люти чушки

- бира

- сметана

- морска сол

- лук

- чесън

- билки и др.

Ако чипсът не се приготви без овкусители, дори и сол, той няма да е толкова вкусен, както сме свикнали да бъде.

История на чипс

Чипс със сос

Великият учен Криспо Кристал Майнт се счита за създател на чипса. През 1879 г той решава да шокира света със свое кулинарно изобретение, с което ще бъде известен и две години по-късно. Така Майнт създава хранителен продукт, наричащ се на негов име – Криспо. През 1902 г името Криспо е заместено с Крисп, а през 1934 г - Чипс. От 1934 г досега този хранителен продукт набира популярност и се развива.

От 1922 г се смята, че не е хранителен продукт, а просто Чипс. Картофеният гений Криспо е роден през 1856 г и умира през 1934 г. Той се споминал една година, преди да променят името на продукта в Чипс. От времето, когато е измислен чипса - 1881 г., та до днес, той се радва на перманентна обич от страна на потребителите.

Състав на чипса

Калорийният състав на чипса може да варира в зависимост от начина на приготвяне, качеството на суровините и марката. Обикновено той е малко над 500 ккал на 100 г.

Хранителен състав за 100 г чипс

:

- Калории 525;

- Калории от мазнини 297;

- Общо мазнини 33 г;

- Общо въглехидрати 50 г;

- Белтъчини 6.5 г;

- Вода 10 мл.

Избор и съхранение на чипс

Избирайте чипс в плътно затворени опаковки, на които ясно е упоменат производителят и срока на годност. Съхранявайте чипса в сухи и хладни помещения. Препоръчва се чипсът да се съхранява добре затворен в опаковката си, за да не губи своите вкусови качества.

Кулинарна употреба на чипс

Чипсът се използва като бърза закуска между хранения, но най-вече се консумира с бира или друга газирана напитка. Хрупкавият чипс е ежедневно изкушение на милиони хора по света.

Начин на приготвяне на чипс

Фабричният чипс, който се произвежда от безброй фабрики по света, невинаги е качественият продукт, който си мислим, че купуваме, а нерядко и на солидна цена. По правило чипсът трябва да се прави от пресни картофи, престояли не повече от 24 часа. Конвейерният принцип вкарва картофите в канал, където се почистват от мръсотията, след което тръгват към белачката, която ги върти, докато не се премахне изцяло кората.

Следващият етап е машината да раздели картофите по размер – големи и малки. Обикновено само големите остават, за да бъдат разрязани. Самите машини на рязане определят различните форми, в които могат да се направят хапките чипс. Обикновено от един картоф се получават около 36 тънки чипсови филии. Нарязаните картофи тръгват към гигантски воден контейнер със студена вода, който ги измива.

Домашен Чипс

Логично след това конвейерната лента ги отвежда към сушилните, които изпаряват излишната течност. След това следва пърженето, което трае около 3 минути. Изпържените картофени хрупанки преминават през още една решетъчна лента, която отцежда излишното количество мазнина. Следва душ от сол и различни овкусители и след механизиран контрол на негодни парчета чипс, продуктът тръгва за опаковане.

Разбира се, съществуват и други начини на производство на чипс. Често той се приготвя и от дехидратирано картофено нишесте, което се смесва с вода и тръгва към завършване на производствения цикъл.

Да си направим домашен чипс

Ако сте фен на чипса и често си купувате различни пакетчета, това реално няма как да е полезно за вас. По-малкото зло е да се опитате да го приготвите в домашни условия. Рецептата е елементарна и с нея може да се справи всеки.

Рецепта за домашен чипс

картофи - 800 г; зехтин - 3 с.л.; червен пипер - 2 щипки лют; червен пипер - ¼ ч.л. сладък; черен пипер – прясно смлян, на вкус; сол - на вкус.

Начин на приготвяне: Обелете картофите, нарежете ги на тънки кръгове - около 2-3 мм, като най-лесно е да ползвате ренде. Измийте ги и ги оставете добре да се изсушат. Сипете ги в купа и добавете 1 с.л. зехтин, червения пипер, лютия червен, черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре. Застелете правоъгълна голяма тава с алуминиево фолио и го намазнете.

Подредете кръговете картофи едно до друго, но не и едно върху друго. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на 200 °C за 15 минути, след което обърнете чипса, намалете фурната на 180 градуса и доопечете за още около 15 минути или докато чипсът ви се стори готов. Може да приготвите домашния чипс с желаните от вас подправки.

Вреди от чипса

За съжаление, хрупкавото изкушение е много вкусно и същевременно крие безброй рискове за здравословното състояние на човека. Чипсът дори е класифициран в топ 10 на най-вредните храни. Консумацията на чипс в ранна детска възраст е причина за затлъстяване и редица проблеми в по-напреднала възраст.

Технологията на производство на чипс води до образуването на синтентични канцерогенни мазнини, които могат да провокират появата на рак. Сам по себе си чипсът е микс от мазнини и въглехидрати, старателно обвити в изкуствени подобрители и значително количество сол. Големите количества чипс водят до запушване на кръвоносните съдове и последващи усложнения.

Както е добре известно, чипсът и затлъстяването вървят ръка за ръка. Последните проучвания показаха, че консумацията на чипс по време на бременност е равнозначно на тютюнопушене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest