Прясно мляко
MilkSveže Mleko

Прясно мляко

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24732k
Прясно Мляко
Масивно широко канче - млековар - 900 мл
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Масивно широко канче - млековар - 900 мл
22.50 лв.
Виж ››

Прясното мляко е биологична хранителна течност, която се образува в млечната жлеза на бозайниците. Уникално само по себе си, прясното мляко е единственият продукт, който природата е създала само и единствено за изхранване на подрастващото потомство. Най-общо прясното мляко може да е човешко (кърма) или животинско – краве мляко, овче мляко, козе мляко, биволско мляко, които са и най-разпространени у нас.

От незапомнени времена прясното мляко се използва от хората като храна, лекарство и дори за разкрасяване. С развиващата се индустрия, нарастващите нужди на население и прибягването към различни вещества, които стимулират по-голямото количество прясно мляко, което животните дават, се появяват и доста въпросителни около качеството на млякото.

Множество доказателства, свързани с начина на отглеждане на животните, антибиотичната храна, която приемат и т.н. сочат в крайна сметка, че голяма част от прясното мляко, което се предлага в търговската верига не е същата пълноценна и полезна храна, която нашите праотци са консумирали. И дори нещо повече – прясното мляко е пълно с опасни хормони. Тези стряскащи данни са валидни в голяма степен за производството в САЩ, но и в доста от развитите държави.

Обикновено прясно мляко, което купуваме от магазините в подобрено чрез метода на пастьоризацията, който е масовият модел за преодоляване на проблема със заразите. Методът на френския учен Луи Пастьор представлява ударно, кратко загряване на млякото до 75 или повече градуса, с което бактериите се избиват, а вкусовите качества - запазват. Важно е да се отбележи, че пастьоризирането не е на 100% сигурен метод за изтребване на потенциално опасни бактерии.

Това може да се гарантира само от многократната пастьоризация, която обаче не се прилага от предприятията, защото не е рентабилна. Допълнителен факт, че пастьоризацията наред с вредните бактерии унищожава и тези, които подобряват усвояването на прясното мляко и чревната флора, помагащи за разлагането и усвояването на храните.

Състав на прясно мляко

Съдове с прясно мляко

Счита се, че прясното мляко е една от най-пълноценните храни, познати на човека. В него се съдържат балансирани диетично мазнини (наситени мастни киселини, лецитин, холин), въглехидрати (лактоза), белтъчини (2/3 казеин, 1/3 лактоглобулини и лактоалбумини), витамини (А, В6, 2, РР, каротин), соли (Ca, Mg, P, Na, Cl), т.е. от всички необходими за растежа и развитието на човешкия организъм вещества, при това в подходящи количества. Горното не се отнася за бебета.

Сухото вещество съставя около 11 - 17% от млякото, а останалото е вода. Млякото е важен източник на водно и мастноразтворими витамини както за животните сукалчета, така и за децата и възрастните хора. Около един литър краве мляко е в състояние да задоволи дневните нужди от витамини при хората.

В прясното мляко се откриват количества от витамините A, B, C, D, E, F, метални йони и йонни комплекси, като K+, Na+, Ca2+, Cl-, COO-, HPO32-, микроелементи като I-, Fe2+, Fe3+, Co2+, Zn2+, Ni2+, азот и въглероден двуокис.

В прясното мляко откриваме соли на калция и фосфора. Те спомагат за формирането на костна тъкан, възстановяване на кръвта, лимфата и действието на мозъка. Намират се и редица други химични елементи като калий, натрий, магнезий, хлор, цинк, кобалт, мед, желязо, манган, йод и други. Особено ценен е и включеният в него Витамин В12.

Прясно Мляко

Избор и съхранение на прясно мляко

Първото правило при избора на прясно мляко е да съблюдавате маркировката със срока на годност. Избирайте мляко от най-студената част на хладилниците в магазина и след това винаги го съхранявайте там в собствения си хладилник. Много често при високи температури по-слабо обработените пресни млека се пресичат за 10 минути – от купуването от магазина, докато повървите до вкъщи.

Прясното мляко добре абсорбира различни други миризми и трябва добре да затваряте капачката, когато го връщате в хладилник. Обикновено сме свикнали да го държим на врата на хладилника, но това е неправилно – постоянното отваряне на врата излага прясното мляко на по-честа топлина.

Най-подходящи за съхранение на прясно мляко са стъклените съдове и опаковките от неутрални пластмаси, предназначени за храни, защото металите окисляват витамините и свързват част от солите. Над 100 градуса в прясното мляко настъпват необратими промени в структурата, и то не само губи ценните, но придобива вредни свойства. При повторно кипване на млякото, молекулата на казеин, който е основният белтък на млякото, се разкъсва до малки съставки, отново белтъци. Те имат канцерогенен (предизвикват рак) и токсичен ефект.

Когато варите прясно мляко, правете го на водна баня или в специална млековарка, за да не се надвишава температурата от 100 °C. След като сварите веднъж млякото, съхранявайте го в хладилник и само го притопляйте до 50-60 °C преди консумация. Желателно е да консумирате прясното мляко възможно най-бързо, докато е максимално прясно – до 2 дни. С всяка минута в него се извършват окислителни процеси и се развиват бактерии, което го лишава от ценните му съставки и свойства.

Кулинарно приложение на прясно мляко

Прясното мляко спада към една от основните хранителни групи за човек. На практика почти няма ястие, което не може да се приготви с добавка на прясно мляко. Употребата му за сладкиши, блатове за торти, сладки кремове, като част от заливка за мусака и поливки за различни запеканки е доста честа.

Неповторимият сос Бешамел не би имал подобен вкус, ако не е прясното мляко. В прясно мляко се киснат меса и риба, преди да се подложат на друга кулинарна употреба. Може да приготвите пиле с прясно мляко, както и различни други меса и да сте сигурни, че вкусът ще очарова вас и вашите близки или гости.

Дали ще приготвите пудинг за бисквитена торта или просто ще поднесете сутрешната закуска от мюсли, корнфлейкс и овесени ядки с прясно мляко, може да сте сигурни, че ще имате пълноценна и питателна храна.

Чаша Прясно Мляко

Ползи от прясно мляко

Още Хипократ познавал ползите от прясното мляко. Той излекувал множество пациенти от туберкулоза с помощта на козе мляко. Авицена също бил убеден, че козето мляко позволява да се съхрани здравето и бистротата на ума.

Съдържащият се в кравето мляко витамин К се грижи за костите ни, предоставяйки ни 12.2% от дневната стойност на нуждите ни от витамин К. Витамин D в прясното мляко пък помага за поддържане на правилните нива на калций в кръвта. Освен това то е богато на витамин А. Когато нивата ни на витамин А са ниски, ние сме склонни към инфекции, включващи проблеми с ушите, чести настинки и т.н. Приемайки по една чаша краве мляко на ден, ние си осигуряваме 10.0% от дневната стойност на витамин А.

Млечните храни са по-добри от хранителните добавки, съдържащи калций, за здравите кости на момичетата. Проведено изследване с момичета в пубертета, чиито кости са подложени на стреса от бързото израстване, е показало, че приема на млечни храни е много по-ефектен отколкото приема на добавки, съдържащи калций. Прясното мляко е добър източник на протеини и на витамин В, който се грижи за защитата на сърдечносъдовото ни здраве.

Вреди от прясно мляко

Консумация на прясно мляко

По-голямата част от млякото в днешно време се добива от животни, които са стимулирани да произвеждат мляко с помощта на хормони. Животните се хранят с търговска цел, с храни, които могат да включват сено, зърно, картон, дървени стърготини, те редовно се инжектират и с антибиотици.

С помощта на генното инженерство при млечните крави, се увеличава производството на мляко от 15 до 25 %. Това е добре за земеделските производители, но лошо за животните, които са по-податливи на инфекции. Тези инфекции се лекуват с големи количества антибиотици, които след това се отделят в млякото.

Установено е, че туберкулоза и други заболявания лесно се предават чрез кърма и прясно мляко. Много такива заболявания се предават и чрез обичайното за консумация краве мляко, като сред заразите са и бичове като хепатит.

Специфична опасност е прехвърлянето на вируси и имуноглобулини между видовете, или с други думи - между кравите и човека. Реално няма доказателство, че прясното мляко от крава стимулира имунната система на хората.

За сметка на това пък от кравата лесно се прехвърлят бактерии и вируси, без да споменаваме другия съществен проблем: генното инженерство и растежният хормон, който се използва за увеличаване на млечната продукция и чиито остатъци попадат в прясното мляко.

Друг проблем може да е усвояемостта на прясното мляко от организма, защото с годините организмите ни губят способността да произвеждат съществени ензими, като лактаза например. За разлика от повечето други ензими, тези не се възстановяват при нужда. Поне около 20% от човечеството губи с възрастта си способността да произвежда този ензим.

При хора с непоносимост към лактоза не се препоръчва чест прием на прясно мляко. Макар че преработването на лактозата не е напълно спряно, то е силно ограничено. При такива хора може да се появи гадене, диария, в редки случаи и алергични реакции. Има вариант от млякото да се извлече лактозата, но процесът е скъп и рядко прилаган. Към проблема с намалената усвояемост на млякото веднага следва да добавим, че прясното мляко под въздействие на стомашните киселини се пресича и допълнително забавя усвояемостта.

Разкрасяване с прясно мляко

Всички сме чували, че прочутата египетска царица Клеопатра поддържала красотата си, като се потапяла във вана от прясно мляко. Вече хилядолетия хората знаят, че прясното мляко е отлично средство за поддържане на здрава и красива кожа, а има данни, които го посочват и като убиец на мазнините. Прясното мляко съдържа биопротеини, които са популярно средство за поддържане блясъка на косъма. Особено русата коса може да се възползва доста от този факт. Ето и няколко изпитани маски за за блестяща и здрава коса и кожа.

Прясно мляко за руса коса

Първо измийте косата със специален шампоан за руси коси, изплакнете я добре с хладка вода и след това я намажете със смес от: 3 с.л. прясно мляко, ½ ч.ч. отвара от лайка, ½ ч. ч. отвара от бъз и 6 капки ябълков оцет. Оставете да подейства за 10 минути и изплакнете.

Маска с прясно мляко за мазна кожа

Маска с прясно мляко

Прясното мляко може да помогне за затваряне на порите, успокояване и почистване на мазната кожа на лицето. За целта пригответе маска от 1 с.л. прясно намачкано обезмаслено сирене (или извара), 1 ч. л. мед, сока от 1/2 лимон и 2 ч. л. прясно мляко. Всичко се разбива добре и се маже обилно по лицето, като предварително сте го почистили. Оставете да подейства 10 мин и отмийте с хладка вода.

Прясно мляко за суха кожа

За преодоляване на сухата кожа, помага редовното почистване с прясно мляко. Препоръчително е да се намажете с пълномаслено прясно мляко, като го оставете да изсъхне върху кожата. След като изсъхне, влезте под душа и изплакнете кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес