Бьоф Строганов е популярно в цял свят ястие, което е наречено в чест на руския граф Александър Строганов, живял през деветнадесети век. То е било изобретено от един от майсторите готвачи на графа и съчетава руски и френски кулинарни традиции.
Бьоф Строганов представлява телешко месо, нарязано на малки ивички и запържено, което се сервира със специално приготвен сос. Той се поднася горещ, с гарнитура от картофено пюре, сварен ориз или пържени картофи.
За да приготвите истински Бьоф Строганов, ви е необходимо телешко месо без мазнина – половин килограм. Не е подходящо да се използва месо с мазнина, тъй като след като се разтвори в соса на ястието, тя ще развали вкуса и консистенцията му.
Месото се измива добре със студена течаща вода, но не прекалено дълго, за да не стане безвкусно. След това се подсушава.
Отделят се сухожилията, за да не стане месото прекалено твърдо при готвенето. Месото се разрязва се на много тънки ивички – с широчина по-малко от сантиметър, и се покрива с домакинско прозрачно фолио, след което се начуква с дървено чукче.
Месото трябва да се начука съвсем леко. Ако прекалите, месото ще стане прекалено тънко и при пърженето ще се съсухри. За да не залепва месото за масата или кухненския плот, леко го навлажнете с вода.
Освен месото за приготвянето на прочутото ястие са необходими 2 глави лук, 2 супени лъжици брашно, 200 грама заквасена сметана, 100 милилитра доматен сок, олио за пържене, сол, захар, черен пипер и дафинов лист – по вкус.
Ивичките месо се запържват в олиото до готовност. Първо се запържват от двете страни на силен огън и след това котлонът се намалява.
След това се добавя нарязаният на ситно лук. Когато той омекне, се добавят брашното и се разбърква добре. Добавя се сметаната, а ако е прекалено гъста, се добавя вода.
Добавя се доматеният сок, подправките и всичко се задушава около седем минути. Сосът трябва да е умерено солен, с приятен кисело-сладък вкус.
Коментари