Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на перфектната панировка

Тайните на перфектната панировка

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Панирано месо

Най-елементарната панировка, подходяща за всеки продукт, е брашно, смесено с яйце. Друг вариант на тази панировка е продуктът да се топне в яйцето и след това – в брашното.

Златистата коричка върху пържените продукти играе ролята на защитно покривало, което запазва добрите качества на подготвеното месо, риба или зеленчуци. Панират се също така сиренца, кашкавал, парченца плодове и дори сладолед.

Много често за паниране се използва галета. Освен това за панировка се използват различни видове брашно – пшенично, царевично или оризово. Продуктите в брашнена обвивка се получават по-нежни, без твърда външна коричка.

Има много панировки, които дори променят вкуса на продуктите. Например смлените ядки дават нов аромат на продукта и го правят по-калоричен.

Панировката от сусам е много вкусна и е подходяща както за месо, така и за сиренца или плодове. Овесените ядки обвиват продуктите в нежен воал. За да ги използвате за панировка, първо трябва продуктите да се овалят в брашно, после да се топнат в яйце и накрая – в овесените ядки.

Грисът е най-нежната възможна панировка. Тя е подходяща за пилешко месо, морски дарове, карфиол – те придобиват уникален вкус с такава панировка.

Продуктите се овалват в брашно, след това се топват в разбито яйце или в олио и отгоре върху тях на фина струя се изсипва грисът така, че да не се образуват бучки. След пържене се получава лека и нежна хрупкава коричка.

Панировка

За да се разпредели панировката върху продуктите гладко и да не се образуват бучки, е най-добре да се използва не само яйце, а смес от яйце и прясно мляко, които са добре разбити. Но за продукти, които съдържат висок процент влажност, не се добавя прясно мляко.

Но в случаите, когато се използва, трябва да спазвате пропорцията – две яйца на 50 мл мляко. Ако разбиете млякото само с жълтъци, продуктите ще станат златисти на цвят, а ако направите панировка само с белтъци, ястието ще изглежда аристократично.

Ако месото или зеленчуците са прекалено влажни, трябва да се подсушат със салфетка, да се поръсят със сол и черен пипер и да се оставят за няколко минути да поемат подправките.

След това се овалват в брашното, изтърсват се излишъците, топва се в яйцата с мляко и се овалва в допълнителната панировка. Продуктите се запържват в сгорещена мазнина от двете страни.

За по-плътна коричка се прави двойна или тройна панировка. Панираният вече продукт се топва в яйце и отново в галета или брашно.

След като сте запознати с тайните на идеалната панировка, препоръчваме да опитате и някои от нашите рецепти, а именно:

- паниран кашкавал;

- панирано пиле;

- панирана риба;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest