gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранение на копър, коприва и магданоз

Съхранение на копър, коприва и магданоз

Копър
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Вкусът на копъра, копривата и магданоза е неделима част от българската традиционна кухня. Ето и някои просто правила за съхранението им.

Съхранение на копър

Напръскайте леко стъбълцата копър по цялото им протежение със спрей, след това ги увийте свободно в кухненска хартия и ги затворете в пластмасова кутийка или плик, които се поставят в хладилника. Така копърът може да остане свеж до седмица или по-дълго.

Можете също да подрежете стъбълцата му отдолу, да ги сложите в чаша със студена вода, леко да обгърнете стръкчетата копър с влажна кухненска хартия, а след това отгоре да ги завиете свободно в найлонова торбичка или плик. Така копърът е готов за съхранение в хладилника и няма да поеме от миризмата на другите продукти.

Пресните стръкове копър могат да бъдат замразени за период до два месеца, но зеленият им цвят ще потъмнее след това. Не е нужно да се разтопяват преди да се използват. Добре измит и изтръскан от водата, копърът се поставя в изправено положение в найлонов плик с цип и е готов за замразяване. Така той е далеч по-вкусен и запазил ароматните си свойства при готвене пред сухия.

Коприва

Семенцата от копър от своя страна се съхраняват на тъмно, сухо и прохладно място и се ползват до шест месеца за най-добър вкус.

Съхранение на коприва

Копривата също трябва да стои в съд с вода, докато не бъде използвана. Когато пристъпим към готвенето й, трябва да я измием, попарим и нарежем толкова на ситно, колкото рецептата ни изисква.

За съхранение през зимата може да бъде поставена в найлонови пликчета, като преди това бъдат спазените горните стъпки: измиване, попарване и нарязване. Може да бъде и накълцана с кухненския робот в суров вид, след като се измие, и така приготвена да е идеална за замразяване, а и ще е запазила повече от ценните си хранителни вещества. Добре е да се употребява в първите месеци след замразяването й.

Магданоз

Съхранение на магданоз

Първо отрежете долните краища на стъбълцата на магданоза. Уверете се, че листата са напълно сухи. Сложете стръкчетата магданоз в буркан или чаша, частично пълни с вода, така че нивото й да стига до половината на стъбълцата.

Ако ще слагате магданоза в хладилника, го покрийте отгоре с найлонов плик, въпреки че най-добре се съхранява при стайна температура. Сменяйте водата на съда, в който е поставен магданозът, щом забележите, че цветът й е започнал да се променя.

За замразяването му се спазват същите правила като при копъра. Магданозът се измива, изтръсква и добре подсушава, след това се поставя внимателно в найлонов плик с цип, като се следи формата на листенцата му да не е нарушена и е готов за замразяване.

Пликовете с цип са идеални, защото не се намачкват и сгъват така лесно, както обикновените найлонови торбички и пликове. В тях могат да се съхраняват много по-добре подправки, при които искаме да запазим и добър естествен вид на листата и стъблото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
42
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Марина
Марина
23.01.2016 18:10
И копъра и магданоза си ги нарязвам на ситно и ги слагам в найлонов плик в камерата. Когато готвя или ги ползвам са салати, просто отчупвам и разронвам с ръце. Като свежи са.
4
0
лесното
лесното
10.08.2014 19:37
От сложно по-сложно. Измиваш оставяш в гевгир да се изцеди връзката , откъсваш опашките на магданоза или копъра и слагаш по отделно в различни пликове. Ако ти трябва за супа или др.ястие - можеш да пуснеш дръжките и след това да ги извадиш. Ако искаш да ползваш копъра или магданоза - развишаш и отрязваш от връзката колкото ти трябва.
5
2