gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за приготвяне на марината за месо

Съвети за приготвяне на марината за месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Мариновано месо на барбекю
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Едно от най-важните условия за вкусно месо на барбекю е добре направената марината. Маринатата е идеално решение за по-жилавите парчета месо.

Маринатата е течна смес, която има за цел да обогати вкуса на месото. Освен подправки и зехтин в маринатата винаги присъства кисел елемент – лимонов сок, оцет, вино.

Киселите течности омекотяват месото и уравновесяват сладкия или пикантния вкус на маринатата. Добавянето на захар в маринатата води до образуване на хрупкава карамелизирана коричка.

Месото, което трябва да се маринова, винаги се оставя в хладилника. Ако поливате месото с марината по време на печенето, за да не се пресуши, трябва да го правите в началото на печенето, а не в края, за да не получи месото кисел вкус.

Мариновани пържоли на скара

Подходяща марината за свинско, телешко и говеждо се приготвя от 4 супени лъжици зехтин или олио, 2 супени лъжици лимонов сок, 3 супени лъжици коняк, сол и черен пипер. Маринова се два часа.

Средно големи парчета телешко се мариноват в смес 100 милилитра червено вино, 4 супени лъжици зехтин или олио, 2 глави лук, нарязани на кръгчета, 4 скилидки чесън, нарязани на ситно, 1 дафинов лист, 1 чаена лъжичка розмарин. Месото се маринова четири часа.

Подходяща за средно големи парчета свинско месо без много мазнина е следната марината: 1 глава лук, нарязана на кръгчета, 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжичка горчица, 100 милилитра зехтин или олио. Маринова се 12 часа.

За да има месото пикантен вкус, трябва и да го натъркате преди печене със смес от подправки. Сместа може да е суха или с добавка на олио.

За направата на сместа са необходими 50 грама захар, 70 грама сол, 7 грама лют червен пипер, четвърт чаена лъжичка черен пипер, четвърт чаена лъжичка риган. Всички съставки се смесват и месото се натърква, след което се пече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest