gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранение на пресен лук и чесън

Съхранение на пресен лук и чесън

Пресен Лук
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Пресният лук притежава много от качествата на стария кромид-лук. Добре е да се употреби бързо, след като се откъсне от градината или купи от магазина. Най-крехки и бързо развалящи са перцата му. Ако изчакваме с приготвянето на пресния лук, трябва да положим грижи за съхранението първо на зелените пера.

Те се мият и третират с вода непосредствено преди да се употребят. Ако не спазим това, ще омекнат и ще се разкашкат. В никакъв случай не трябва да задушаваме и спаряваме лука, завивайки и съхранявайки го в найлонови торбички.

Замразен пресният лук е чудесно допълнение към всяко ястие и спомен за свежите пролетни салати през зимата. Първо трябва да го измием, а след това да го оставим да се изсуши. Не е нужно да го попиваме с кухненска хартия, престоявайки достатъчно време, той сам ще изпръхне от водата. Не обелваме и най-външните слоеве оперение на лука, защото те естествено го предпазват и ще го съхранят допълнително при замразяване.

Същото се отнася и за кореновата система. След като вече пресният лук е измит и се е изсушил, го нарязваме на възможно по едри части и го поставяме в найлонов плик - най-добре в такъв с цип. Стараем се зелените перца да не бъдат третирани и да останат цели. Може да ги сложим в отделна от бялата част на лука торбичка или в достатъчно дълъг плик.

Пресният чесън е изключително полезен зеленчук. Съдържа витамините В5, С, калций, цинк, желязо. Съхранява се на прохладно и тъмно място, в отворен клип или кутия, за да не се запари.

Пресен Чесън

Скилидките могат да престоят и да имат свеж вид и пресен вкус повече от 8 седмици, ако останат неразделени в луковицата при съхранение, в противен случай пресният чесън се разваля до 10 дни.

При слагането му за замразяване се спазват същите правила като при пресния кромид-лук. Първо се измива добре и се оставя да престои, за да изсъхне. След това най-горните краища на перата могат да се отстранят или чесънът да се остави цял до частта от зеленото стъбло над луковица, от която перата започват да се разлистват.

Препоръчително е главичката на чесън да остане цяла, а скилидките в нея неразчупени. Така може да пристъпим към замразяване, като поставим пресният и обработен чесън в найлонов плик.

Някои предпочитат да съхранят само скилидките му, тогава те се разделят и по една малка скилидка се поставя във форма за лед с вода, а след това се замразят.

Най-простото правило при замразяването на пресния лук и чесън е те да бъдат сухи и да не се нарязват прекалено на дребно, така ще избегнем загубата на вкусовите им качества, а формата ще им се съхрани максимално близко до естествения вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка
Йорданка
23.10.2013 17:47
пресен лук и магданоз се запазват наи добре увити във вестник и поставени в хладилника в шкафчето за плодове
2
0