Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сотиране на зеленчуци

Сотиране на зеленчуци

Сотиране на зеленчуци

На практика сотирането представлява готвене на много висока температура с много малко количество мазнина.

Освен всичко останало тази технология е и доста бърза.

Продуктите са нарязани на парчета, а за да стане още по-бързо, на ивици. Когато храната се приготвя сотирана, тя се зачервява леко и по този начин се запазват крехкостта й, а заради бързата термична обработка, се запазват и вкусовите качества на продукта.

Различава се от пърженето по това, че при пърженето на продукти се използва повече мазнина и продуктът се приготвя по-дълго време. Освен това се „завърта” в тигана само два пъти.

При приготвяне на сотирани зеленчуци или меса продуктите се завъртат няколко пъти. Подходящият съд за сотиране е дълбок тиган с високи стени или т.нар уок.

Важна подробност е, че тиганите с незалепващо покритие не са подходящи за сотиране, тъй като няма да дадат възможност на продукта да се карамелизира или зачерви. Загрейте тигана много добре преди да добавите продуктите. Използвайте 1-2 с.л мазнина.

За да сотирате зеленчуци, предварително сте ги измили, подсушили и чак след това нарязали на парчета или на ивици (не много тънки). Можете да сотирате всякакви зеленчуци – картофи, моркови, тиквички, пипер, гъби и др.

Не забравяйте - зеленчуците ви не бива да са мокри, тъй като следващата стъпка е да загреете 2 с.л олио много добре и чак тогава да прибавите зеленчуците, а както знаете водата и олиото не са най-добрата комбинация.

Разбърквате няколко пъти и изваждате, когато забележите, че зеленчуците са се зачервили. В зависимост от това какви зеленчуци използвате можете да добавите подправки като копър или магданоз, още докато са в тигана или да ги поръсите със свежа подправка при поднасяне.

Не прекалявайте с количеството зеленчуци, което слагате в тигана, трябва всички те да се зачервят, а не да се задушат поради липса на място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest