Да си направим домашен локум
Da napravimo domaći ratlukГотовим лукум дома
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим домашен локум

Да си направим домашен локум

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Да си направим домашен локум
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Качество без компромис:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.
Виж ››

Лесно можете да си направите сами локум и да поглезите гостите си с този вкусен десерт. Можете да направите локуми с различни аромати и вкусове.

Цитрусовият локум се прави от 5 чаени чаши захар, 2 чаши вода, половин чаша нишесте, настърганата кора от един лимон или портокал, 3 капки лимонова или портокалова есенция, 5 супени лъжици пудра захар.

Нишестето се размива с една чаша вода така, че да няма бучки. В тенджерка се излива останалата вода и се добавя захарта, като периодично се разбърква. Вари се петнадесет минути на среден огън.

Докато сиропът ври, се влива нишестето, намалява се огънят, добавя се лимоновата или портокалова кора и се вари, докато сместа не се сгъсти.

Когато локумът се отделя от стените на съда, се добавя цитрусовата есенция, разбърква се още веднъж и се слага във формички, като се изглажда с мокра лъжица, или се оформя като дълъг тънък салам.

Да си направим домашен локум

Охлажда се около четири-пет часа. След като изстине окончателно, се нарязва на парченца, овалва се в пудра захар и се слага в кутия или в овално плато.

Розов локум се прави от 3 супени лъжици нишесте, 4 чаши вода, 4 чаши захар, 2 супени лъжици малинов или ягодов сироп, 2 капки розово масло или 20 милилитра розова вода, 20 грама масло, половин чаша пудра захар.

Нишестето се размива в една чаша вода. Останалата вода се смесва със захарта и се кипва, като периодично се маха пяната. При непрекъснато разбъркване се добавя на тънка струя нишестето и се вари, докато не започне да се отделя от стените на съда.

Сместа се маха от котлона, добавя се сиропът и розовото масло или вода, и се разпределя върху намазана с масло тава като голям правоъгълник с дебелина три сантиметра.

След четири часа охлаждане се нарязва на парченца, овалват се в пудра захар и се подреждат в кутия или чиния. Може да добавите във все още топлия локум парченца ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
56
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Деси
Деси
12.04.2015 08:04
И аз незнам и се чудя!Наистина никъде нищо не пише!
2
0
той
той
28.05.2015 20:58
Натисни върху заглавието за да видиш.
1
0
милка
милка
22.02.2013 11:58
ролцето как се прави. Нищо не пишете за него .Сигурно е от вашият вълшебен локум
9
1