Съвети за почистване на скара
Saveti za čišćenje roštiljaСоветы по чистке гриля
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за почистване на скара

Съвети за почистване на скара

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кюфтета на скара
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Ако искате скарата ви винаги да е чиста и да ви служи дълго време, след като я използвате, оставете да поизстине и веднага почистете вътрешната и външна повърхност на скарата.

За най-замърсените и загорели места се използва метално телче. Всичко се измива с препарат и топла вода, а след това се изплаква със студена вода, в която сте разтворили оцет в съотношение две към едно и се оставя да изсъхне.

Скарата може да ви служи дълги години, ако покриете тавичката с фолио, но така, че да не покрива необходими отвори, които са фабрично направени. Фолиото не трябва да опира в кабела, то само служи за облекчаване на почистването на тавата.

След всяко използване на скарата почиствайте самата скара, металната решетка, върху която сте пекли месо, риба или зеленчуци.

Електрическа Скара

Преди всяко печене е добре леко да намажете скарата с малко мазнина, за да не залепват за нея парченца месо или риба. Ако това се получава, с течение на времето скарата просто вече няма да може да ви служи, защото храната винаги ще залепва за нея.

Скарата може да се намаже с мазнина с тампон от плътна хартия от кухненско руло. Хартията се свива няколко пъти, хваща се с щипка и се топва в олио.

След това се намазва скарата с тампона. След като измиете скарата, също можете да я намажете с много фин слой от мазнина - това ще я предпази от ръжда и тя ще ви служи много по-дълго време.

След като измиете скарата, подсушете я и я приберете на сухо място, тъй като ако дълго време стои мокра, ще ръждяса. Добре е да съхранявате скарата, завита с плътна хартия или кърпа, ако няма специален капак.

Ако искате да измиете тавата, първо отстранете от нея мазнината и остатъците от паднала храна с дървена лопатка. Напълнете я с гореща вода и добавете препарат. Оставете няколко минути и измийте, изплакнете и избършете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
скара/бира
скара/бира
18.08.2014 08:48
Най-добрия начин за почистване е след печене веднага поливайте с вода,тя се изпарява моментално и разтваря остатъците които след това махате лесно с хартиен тампон.Оставете я включена след това да обгори и готово.
3
1
wiktor
wiktor
24.09.2013 19:32
Хубава статия,а тези хора,които са коментирали преди мен просто да се откажат от кулинарията!
8
2
...аман от майстори
...аман от майстори
24.09.2013 09:21
...за пръв път чувам да се мие скара
4
7
Майстор на печене на скара.
Майстор на печене на скара.
25.06.2013 13:24
Скарата е създадена да служи на човека,а не човека на скарата.
7
7