Рибните консерви са любими на много хора, освен това те са много удобни, тъй като не се налага да се приготвя рибата на фурна или на тиган и цялото жилище да се пълни със специфична миризма.
Рибните консерви са много полезни за здравето, тъй като съдържат риба, а тя спомага за нормалната дейност на сърдечно-съдовата система. Това се дължи на омега 3 мастни киселини, които се съдържат в рибата.
Най-много Омега 3-мастни киселини има в мазната риба. Много полезни в това отношение са сьомгата, пъстървата, сардините, а също така и рибата тон, но в нея мастните киселини са в по-малко количество.
Най-полезни са консервираните риби, но не в зехтин или в олио, а в собствен сос. Рибата съдържа много малко холестерол, затова е много полезна за организма. А когато е в консерва, това я прави удобна за консумация по време на пикник и дори в офиса.
Консервираната риба е много лесна за консумация, тъй като е обработена така, че костите й са достатъчно меки, за да могат да се консумират.

Когато изяждате рибата заедно с костите, запълвате липсата от калций в организма си. Сто грама консерва от риба е равна на една чаша прясно мляко по състав на калций.
Не забравяйте обаче, че в консервите се съдържа голямо количество сол, каквато при прясно приготвената риба няма. Това ги прави опасни за здравето при прекаляване с консумацията.
Честото хранене само с консерви не е полезно за организма. Заради продължителната топлинна обработка храната губи част от свойствата си, а заради добавянето на консерванти ползата й за здравето намалява.
Топлинната обработка обаче не се отразява върху съдържанието на Омега 3-мастни киселини, така че спокойно може да хапвате рибни консерви, без обаче да прекалявате.
При честа употреба на рибни консерви са възможни алергични реакции, ако сте предразположени към хранителни алергии.