Тайните на крехкия свински джолан
Tajne krhke svinjske koleniceThe Secrets of Tender Pork Shank
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на крехкия свински джолан

Тайните на крехкия свински джолан

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Джолан

Свинският джолан е едно от най-вкусните видове месо, с него могат да се направят разнообразни ястия. Джоланът има достатъчно месо, че от него да се направи както супа, така и основно ястие.

Пресният джолан може да бъде запечен на фурна, но за да е крехък, трябва предварително да бъде сварен до пълно омекване на месото.

Бульонът може да бъде използван за приготвянето на супа. За да е още по-вкусен и крехък свинският джолан, преди приготвянето му той се маринова.

Маринатата се приготвя от червено вино, разредено в равни съотношения с вода, добавя се сол и подправки на вкус. Джоланът се полива с маринатата и се оставя в хладилника за два-три часа.

След като се приготви, той се сервира винаги горещ, с гарнитура от зеле – прясно или кисело, или с печени или задушени картофи. Ако е прекалено голям, джоланът се сварява, като се покрие отгоре с фолио, а фолиото се защипе добре за ръбовете на тенджерата.

Много лесно се приготвя свински джолан с прясно зеле. Необходим е един джолан, по-малък, 3 скилидки чесън, сол на вкус, 2 картофа, 1 глава лук, 200 грама зеле.

Правят се разрези в джолана, в които се пъхат нарязани парченца чесън. След това джоланът се сварява до готовност. Вади се от бульона и се пече в предварително загрята фурна, като се покрие с парченца бекон.

Картофите се измиват, увиват се във фолио поотделно и се пекат. Лукът и зелето се нарязват на ситно и се запържват. Сервират се като гарнитура на джолана заедно с картофите.

Свински Джолан

Свинският джолан с чесън също се приготвя лесно и е много вкусен.

Необходими са едно или две малки джоланчета, 100 грама свинска мас, 2 супени лъжици доматено пюре, 10 скилидки чесън, 1 супена лъжица брашно, половин чаша червено вино, 2 глави лук, 10 картофа, сол и черен пипер на вкус.

Джоланът се нарязва на парчета и те се посоляват и се запържват от всички страни в мас. Слагат се в тенджера. В мазнината от пърженето се запържват нарязаните на ситно лук и чесън, добавя се доматеното пюре и се доливат 800 милилитра топла вода.

Когато сосът кипне, се добавят сол и черен пипер, добавят се нарязаните джоланчета. Всичко се разбърква и се премества в тава, след което се слага във фурната.

Когато месото е полуготово, се добавят целите картофи и виното, смесено с брашно. Покрива се с капак и се пече.

Разгледай и другите ни вкусни предложения за свински джолан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
аз
аз
05.04.2016 06:58
"Пресният джолан може да бъде запечен на фурна, но за да е крехък, трябва предварително да бъде сварен"Това са абсолютни глупости.Само се пече във фурна - все пак е пече , а не варен джолан>който е писал тази статия първо да се ограмоти малко..
5
4
Георгиева
Георгиева
01.03.2014 09:36
не на месото, само бели ви носи на организма, забравете за нега макар и временно и ще видите сами ефекта
2
16
Пройчо
Пройчо
02.08.2014 12:15
Бургиева, животът е смъртоносна болест, предавана по полов път..
Това не означава, че не трябва да я боледуваме :)
20
1