gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Причини за повишен апетит

Причини за повишен апетит

DesislavaDesislava
Новак
217468
Ядене на Сладко
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Гладът и апетитът са регламентирани от сложни взаимодействия на ендокринната, храносмилателната и неврологичната система, всяка от които изпраща химични сигнали към мозъка, за да му каже, когато сте гладни и сити.

Повишеният апетит се характеризира с нуждата от повишен прием на храна над обичайните калорийни нужди. Той може да бъде причинен от нарушения в системите, които регулират апетита и кръвната захар или от обстоятелства като бременност.

Прекомерният глад може да се дължи на ендокринни проблеми, като Базедова болест и хипертиреоидизъм, при които тялото произвежда излишни количества хормони на щитовидната жлеза, в резултат на което се получава загуба на тегло, хиперактивност, безсъние или постоянен глад, който не се удовлетворява от ядене.

Увеличаването на апетита може да бъде и нормална физиологична реакция, която възниква, например при децата или юношите по време на периодите на растеж и развитие или след напрегната физическа дейност, или след прекомерното изгаряне на калории.

Важно е да се вземат предвид контекста и всички, свързани с него емоционални или физически фактори при определянето на това дали човек има необичайно повишен апетит.

Хапване на Пица

Хипогликемията е друг причинител на повишен апетит и се предизвиква от резки колебания в кръвната захар, които водят до прекомерно количество на инсулин в кръвта. Хората с диабет са особено податливи на хипогликемия.

Апетитът също има емоционална и умствена компонента. Някои хора ядат повече, когато са тъжни, депресирани, стресирани или чувстват тревожност. Има и лекарства, като антидепресанти, успокоителни, както и такива за контрол на раждаемостта, които също са свързвани с повишен апетит.

Може би ви изненадахме, но е добре да знаете, че някои медицински условия, могат да ви накарат да изпитате повишен апетит. Или по-точно казано, при по-голямата част от случаите това се дължи на условията, които влияят върху метаболизма на тялото.

Ние всички се гладни от време на време, но понякога и повишеният апетит може да бъде симптом на по-сериозно болестно състояние. Това е основателна причина той да не бъде игнориран. Когато вашият апетит е прекалено силен, то медицинската диагноза, трябва да ви бъде пръв приоритет.

Осъзнайте, че рафинираните въглехидрати ще повишат апетита ви. Докато повечето от нас не се чувстват виновни, наслаждавайки се на случайна закуска, яденето на твърде много въглехидрати или вредни храни може да предизвика повече глад.

Ще видите, че голямото количество въглехидрати, които консумирате, като бял хляб и пържени картофи, са повече глюкоза, която ще се генерира в организма ви. На свой ред, тялото ви ще произвежда големи количества инсулин, за да управляват този излишък на глюкоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest