Индийската диета и нейните съвети
The Indian diet and its advice
gotvach.bg»Статии»Диети»Индийската диета и нейните съвети

Индийската диета и нейните съвети

Индийската диета и нейните съвети

Излишното тегло винаги е причина за безпокойство при човек, който държи на доброто си представяне в обществото и има необходимото самоуважение- дали в контекста на поддържане на доброто си здраве или на външния си вид. Първото нещо, което идва на ум при вида на всяко добре оформено тяло е, че и ние също може да придобием онова самочувствие и увереност, което витае в стъпките на притежателя му, ако отслабнем.

Започваме диети, чийто ефект след уморително спазван режим, понякога не е изобщо редуциране на теглото, а напротив- възвръщане на стопените килограми или качване на нови.

Модерните индийски диетолози развиват ново отношение в разчитането на правилната диета. Според тях в западната култура въглехидратите в едно меню са лишени от фибри: преработеното, например, брашно се използва за правенето на хляб, тестени изделия и сладкиши, и дори за продукти с упоменат диетичен ефект.

В индийската кухня се набляга повече на концепцията на Дал (Dal- означава „цепя”, „разделям”. Думата обозначава и всички бобови растения като леща, боб и грах, чиято шушулка е отстранена), Сабхи или Сабзи (sabji- използва се в Южна Индия, или sabzi- се отнася до всякакъв вид зеленчуци), Роти (roti или chapati- това е индийски плосък хляб, приготвен от пълнозърнесто брашно, смляно на каменна мелница).

Съчетаването на тези храни, включващи повече фибри, балансира нашето хранене, засища ни и ни дава повече енергия, което е необходимо при спазване на определен режим за отслабване.

Диетолозите в Индия отбелязват още един пропуск в храненето на запад. Те смятам, че ни липсва достатъчен прием на зеленчуци и че те се поднасят под камуфлажа на крутони, мазни сосове или щедро полято количество олио.

Следователно се питаме защо не отслабваме, мислейки си, че ядем здравословно?

Оттам идва и популярността на диети като тази на Аткинс, която поощрява ниското съдържание на въглехидратите. Това означава да избягваме храни като гевреци, пици, паста, кифли, които не доставят почти никакви хранителни вещества в нашето тяло. От друга страна диети, които напълно или частично ги отхвърлят, влияят на намаляването на серотонина- един невропредавател в мозъка, отговорен и за чувството на щастие, удовлетворение и благополучие. Резултатът, според индийските специалисти по хранене, са раздразнителност, безпокойство, депресия и съпротивление към спазването на диети.

Индийските диетолози смятат още, че диетите за отслабване трябва да се основават на разбирането на редица фактори, които влияят върху теглото като: скоростта на метаболизма, възрастта, пола, нивото на физическа активност, заболявания, които съпътстват желаещия да отслабне и второстепенни дадености.

Основните храни, които използват в Индия, методите им на готвене и комбинациите от продукти в тях са насочени към повишаване на фибрите и хранителното съдържание.

Най-добрият начин да се знае, че губим тегло по правилния начин, според индийските диетолози, е да се гарантира, че редуцирането на килограмите става бавно и постепенно. Правилното и балансирано хранене е първата стъпка към успешно отслабване в дългосрочен план. В този смисъл основният етап включва избор на хранителни продукти, които са с ниско съдържание на калории и високо- на хранителни вещества.

Някои от индийските диетични съвети:

1. Умереното хранене е много важно. Това помага да се запази тялото в психически и физически баланс, както и да остане задоволено с всички необходими хранителни вещества. По този начин се подпомага здравословното отслабване.

Индийската диета и нейните съвети

2. Намаляване на ”празните храни и напитки”, тоест които са с високо съдържание на калории, но нямат хранителна стойност като безалкохолни напитки, алкохола.

3. Включването в изобилие на зелени листни зеленчуци и плодове в хранителния режим е важна стъпка. Това ще ни снабди с повече витамини и минерали и значи едно: много фибри! А фибрите означават по-заемаща пространство в стомаха храна и чувство за ситост, което улеснява отслабването.

4. Отнема 20 минути на мозъка, за да осъзнаем, че стомахът ни е пълен. Така че ако ние просто удължаваме всеки път времето на хранене, ще приключим с консумирането на храната в умерено количество и в съответствие с изискването на тялото. Или пък може просто да добавим салати и супи към храненето, да започнем обяда или вечерята си с тях, а чак след това да преминем към основното.

5. Консумация на 2-3 чаши вода преди хранене и това, че възпира апетита, е често коментиран мит. Напълно погрешно е. Водата има висока мобилност вътре в тялото и бързо се придвижва към червата, оставяйки скоро стомаха празен. Затова тази практика трябва да се преосмисли.

6. Протеините играят много важна роля в загубата на тегло. Ако са ограничени от диетата, нашата мускулна маса ще намалява, а мастната тъкан ще си остава все същата. Следователно е добре да включваме протеини чрез хранителните продукти в яденето си, но такива които са с ниско съдържание на калории.

7. Мазнините трябва да се ограничат до минимум, но не трябва да бъдат напълно спирани, тъй като са важни за формирането на хормоните и техният дефицит може да причини хормонален дисбаланс, което допълнително да доведе до проблеми с теглото.

8. Многото течности под формата на супи, плодови сокове, мляко и т.н. трябва да се приемат между отделните основни хранения. Това ще помогне да намалеят позивите на глад. Простите малки промени в нашите методи на готвене могат да направят чудеса и да сведат калоричното съдържание до минимум. Печене и готвене на пара трябва да се предпочетат пред пърженето.

9. За най-добър ефект и здравословна загуба на тегло трябва да се потърси съвет от специалист, вместо да се опираме и да следваме безрезервно считаните за общовалидни понякога диети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest