Какво представляват аминокиселините
What are amino acids?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво представляват аминокиселините

Какво представляват аминокиселините

Тренировка
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Аминокиселините най-общо казано образуват белтъчините в човешкия организъм. Делят се на незаменими и заменими и са изключително важни за развитието на мускулите.

Кои са незаменимите аминокиселини?

Наричат се незаменими, тъй като тялото не ги произвежда, а се налага да ги приемаме чрез храна, добавки или лекарства. Това са левцин, изолевцин, лизин, метионин, треонин, триптофан, валин и фенилалвинин. Незаменимите аминокиселини трябва да се приемат с храната ежедневно, тъй като липсата им в организма може да причини забавяне на развитието на организма и сериозни смущения в обмяната на веществата.

Защо се наричат заменими аминокиселини?

Заменими са, защото тялото може да си ги произведе само, ако има нужда от тях.

Източниците на аминокиселините са богатите на белтъчини храни като риба, бобови култури, млечни продукти, месо и др.

Незаменимите аминокиселини се съдържат повече в храните от животински произход и затова се препоръчват повече. Но животинските храни съдържат и по-голям процент мазнини.

Белтъчините, които приемаме с храната, се разграждат в организма до аминокиселини. След това вече достигат до органите и тъканите, благодарение на кръвта. След като са достигнали крайната си точка, започват да изпълняват своите функции.

За какво са ни необходими аминокиселините?

Те участват в растежа и развитието на мускулната тъкан и помагат за нейното възстановяване. Организмът може да произведе над 50 000 различни белтъчни вещества и над 15 000 ензими, ако е усвоил необходимите му аминокиселини. Освен всичко останало аминокиселините оказват сериозно влияние и на настроението, на сексуалния нагон, концентрацията и съня.

Как да си набавяме аминокиселини?

Достатъчно аминокиселини си добавяме чрез храната и допълнителни препарати не са необходими. Към различни добавки най-често прибягват спортистите, които се нуждаят от по-бързо натрупване на мускулна маса и съответно по-голяма издръжливост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest