Витамин B4

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24835k
Витамин B4

Холинът е подобен на витамините и се причислява към тяхната група под името Витамин B4. Отнася се към водноразтворимите витамини. Той има широкоспектърна роля в организма, но като емулгатор на мазнини холинът съдейства за оползотворяването на мазнините, регулирайки мастните натрупвания в черния дроб.

По време на 24-часовия хранителен режим той оказва спомагателна функция, като предпазва мозъка ни и подобрява паметта. Оказва влияние върху обмяната на мазнините и протеините в организма. Ако количеството на холина в тялото не е достатъчно, може да се стигне до натрупване на излишни килограми.

Витамин B4 взема участие в процесите на кръвосъздаване. Важно е да отбележим, че алкохолът, кофеинът и захарта ограничават усвояването на холина. Негови разрушители и врагове са естрогенът, сулфамидните лекарства. Термичната обработка също го разрушава.

Преди 12 години американският учен биохимик R. Cowen оповестява резултатите от своите научни дейности и наблюдения в областта на диетологията. Парадоксалната констатация била, че неговите пациенти, желаещи да отслабнат и да подобрят здравето си, отказвайки се от употреба на яйца и месни продукти, значително наддавали на килограми и надебелявали.

Оказало се, че виновникът за това било отсъствието в храната на витамин В4 - холин. Преди 10 г пък стана ясно, че синдромът на хронична умора се явява следствие на химичен дисбаланс в мозъка. Този дисбаланс е на база и отсъствието на витамин В4.

Витамин B4 е открит от немеца Штрекер. Ученият го извлича от жлъчка (от там и името му) в далечната 1862 г. 5 години по-късно руснакът Дяконов отделя холин от яйчен жълтък, с което показва, че В4 се явява съставна част на лецитина (lecitios - жълтък, от англ.). Лецитинът е липид, открит от френския учен М. Гобле още през 1848 г.

Идеята за добавъчните фактори на храненето е формулирана от Н. Лукин, но са били нужни още 70 години, докато през 1932 г великобританецът Бест публикува своите данни. Той успял да предотврати с холин мастната инфилтрация на черния дроб, предизвикана от отстраняване на панкреатичната жлеза. С това откритие се появява нов медицински термин - "липотропен" (lipus - мазнина), т.е. необходим за обмяната на мазнините.

Дневна доза от Витамин В4

Витамин В4 е извънредно важен за нашия организъм. Затова и част от него се синтезира самостоятелно в човешкото тяло с помощта на витамините В9 и В12. Този синтез обаче не покрива всички нужди на организма ни, което налага да си добавяме от него чрез храната, което е важно за факта, че тя е необходимо условие за нормален ръст и функциониране на почти всички живи същества.

Интересно е, че дозите при другите витамини се определя в милиграми, а дневната доза В4 за човека е от 1.5 г до няколко десетки грама при различни натоварвания и болести.

Дефицит на Витамин В4

Установено е, че недостигът на холин води до появява на чувство на умора, слабост, раздразнителност, необясними нервни сривове. При дефицит от холин при децата се наблюдава характерно разсеяно внимание и ниска образователна способност. Като важна за мозъка храна, недостигът на холин в храната на бременните и децата през първите 5 години може да окаже пагубно влияние върху умствените възможности на детето.

Доказано е, че липсата на прием на храни, богати на холин, се отразява най-вече на функционирането на черния дроб. В резултат на вота се появява мастна инфилтрация на органа, некроза на чернодробната тъкан, развитие на цироза, а се стига дори злокачествено израждане. Резултатът от недостиг на Витамин В4 е втвърдяване на артериите.

Сред ранните симптоми на дефицит на В4 са главоболие, повишено артериално налягане и появата на световъртеж.

Предозиране на витамин В4

Прекалено голямото количество витамин В4 в организма може да предизвика понижение на артериалното налягане, отслабване на сърдечната дейност и световъртеж.

Ползи от Витамин В4

Витамин B4 - Холин

Главна полза върху човешкото здраве - холинът оказва с участието си в мастната и холестеринова обмяна. Той регулира отлагането на тези вещества в тъканите. Във вид на ацетихолин В4 се явява медиатор в предаването на нервните импулси в периферната нервна система. Развитието и дейността на мозъка страдат при липса на витамин В4, защото този витамин подпомага изпращането на мозъчни импулси и стимулира паметта.

Доказателство от лабораторни тестове е, че Витамин В4 повишава интелекта на ембриона. Той подкрепя функциите на черния дроб и съдейства за детоксикация на организма от лекарства и отрови. Холинът е същински лечител на черния дроб, защото може да помогне за обратимостта на вече нанесените му вреди.

Холинът пречи на развитието на атеросклеротичните плаки в стената на аортата и съдовете, което има важно значение в профилактиката и лечението на атеросклерозата. Ако страдате от дефицит на Витамин В4, това може да е предпоставка за развитие на коронарна болест на сърцето.

Както споменахме, остатъчното количество холин не само предотвратява, но може да ликвидира вече настъпилото увреждане на черния дроб. Това е и предпоставка В4 да се използва най-вече за профилактика и лечение на чернодробните заболявания.

Допълнителен прием на витамин В4 се препоръчва при интензивни физически натоварвания, нервни изтощения, стресови последствия и поражения на периферната нервна система. Това го прави и често прилаган при нервни заболявания като тикове (дистонии), полиневрит, Алцхаймер и др.

Източници на витамин В4

Витамин B4

Витамин В4 можем да открием предимно в хранителните продукти от животински произход. Открива се в големи количества в яйченият жълтък, маслото, млякото, говеждото месо, черния дроб, бъбреците, както и в сьомгата и раците.

Когато става въпрос за растителните продукти, холин се съдържа в зелени листни зеленчуци, пшеницата, зародишите на пшеничните зърна, овеса, ечемика, соята. Витамин В4 откриваме още в състава на фъстъци, картофи, карфиол, домати, банани, портокали, леща и царевица.

Витамин В4 се съхранява много добре във вода, поради което при обработката му голяма част от него преминава в бульона. Внимавайте, защото кулинарната обработка на много висока температура го унищожава. Холинът може да се разруши и под въздействието на естрогени, алкохол и сулфонамиди.

Вижте още от важните източници на холин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати