gotvach.bg»Статии»Любопитно»Енергийни Напитки

Енергийни Напитки

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24835k
Енергийна Напитка
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-21%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.59 лв.
Виж ››

Енергийни напитки или наричани още тонизиращи напитки представляват течности, които дават на организма бърз приток на енергия. В натовареното ежедневие често достигаме до предела на силите си или пък ни обзема чувство на сънливост. В такива случаи много от нас прибягват към енергийните напитки като алтернатива на кафето.

Малцина от нас обаче са информирани за състава и в крайна сметка влиянието на тези стимуланти върху организма. Важно е да се знае, че количеството кофеин в един кен енерготоник се приблизително колкото 1 ч.ч. кафе. За разлика от кафето обаче, енергийните напитки съдържат още таурин и няколко групи вещества, който тонизират нервната система и участват в преноса на енергия и директни енергийни източници.

Въпреки това, след скоростния бум и масираната рекламна кампания на енергийни напитки, зачестиха констатациите за вредата от консумацията им. Наблюдаващата се липса на достатъчно проучвания и регулация при енергийните напитки, високата консумация и наличието на зачестяващи случаи на токсичност са в действително сериозен здравен риск при деца, юноши и подрастващи.

Има страни, които вече са забранили консумацията на енергийни напитки. Сред тях са Норвегия, Дания и Франция, които забраниха продаването на едни от най-популярните енергийни напитки. Това решение в страните, стожери на ЕС, бе взето след изследване с плъхове. На гризачите е било давано от напитката и те демонстрирали странно поведение, изразено в повишена тревожност и склонност към самонараняване.

Енергийните напитки извънредно често се рекламират със спортна насоченост и използват от атлетите. Учени обаче доказаха, че в зависимост от начина, по който кофеинът и някои други съставки засягат тялото, тези тоници крият риск от сериозна дехидратация на тялото.

В САЩ тези напитки са категоризирани като хранителни добавки. По този начин се избягва поставения от FDA лимит за съдържание на кофеин от около 355 мл в безалкохолните напитки. Изключително рядко една енергизираща напитка е съпроводена от листовка и указания за употреба, което е крайно необходимо. Разбира се, избягват се и тестовете за безопасност, които са задължително при лекарствените продукти.

Все пак енергизиращите напитки имат своите предимства. Макар и съставът им да е недоизяснен, кофеиновите енерготоници активизират мозъчната дейност, а витаминно-въглехидратните енерготоници са важни за активно занимаващите се с фитнес.

Две Енергийни Напитки

Състав на енергийните напитки

В една средностатистическа порция енергийна напитка може да се открие 1/4 ч.ч. захар и повече кофеин от стабилна и голяма чаша кафе. Немалко от тези енергизиращи тоници съдържат дори до 400 мг и то само обявен кофеин. В тези стимуланти необявените количества идват от съставки като гуарана, семена от Кола (cola nuts), йерба мате и какао. В повечето случаи съдържанието на кофеин в популярните марки е между 80-160 мг.

Тези тонизиращи напитки не са придружени с листовка за употребата им, макар че е нужно. Не е налична и никаква информация, свързана с лекарствените взаимодействия, зависимости на дозата. В същото време някои съставки като 5-хидрокситриптофан, винпроцетин, йохимбин и женшен имат потенциал за взаимодействия с лекарства, които могат да доведат до фатални случаи. В енергийните напитки нерядко се съдържат и допълнителни вещества, за които има предположения, че крият потенциални опасности в комбинация с кофеин и други медикаменти.

Ясно е, че кофеинът стимулира централната нервна система. Той има способността да намалява чувството на сънливост и да изостря концентрацията и вниманието. За теоброминът се знае, че е слаб стимулатор на централната нервна система и на сърдечната дейност. Има свойството да разширява кръвоносните съдове посредством релаксиране на гладките мускулни влакна в стените им, като удължава живота на някои катаболни хормони.

Препоръчителни дози за консумация на енергийни напитки

Препоръчва се максимален кофеинов прием от 2.5 мг/кг при децата и 100 мг/кг при юноши.

Хората, които не са спортисти, не трябва да пият повече от една енергийна напитка дневно. При това не бива никога да не я смесват с алкохол. Трябва да пият много вода след като тренират. За хората с високо кръвно налягане е строго непрепоръчително да употребяват енергийни напитки. Онези от вас, които са с каквито и да било здравословни проблеми, трябва да се консултират с личния си лекар, преди да консумират такава напитка.

Ползи от енергийните напитки

Ползите от енергийните напитки са свързани единствено с временна стимулация на нервната система, като заместител на кафето. Консумирани през деня в умерени дози, енергийните напитки освежава по-силно и за по-дълго време от 1 ч.ч. кафе. Допълнително енерготониците имат способността да активират храносмилателната система, както и отделянето на инсулин, като се спира катаболизата.

Задължително приети в разумни количества, енергийните напитки могат да повишават концентрацията и подобряват реакциите. При интензивни физически тренировки, преумора и стрес те възстановяват тялото. Освен това засилват умствената дейност като стимулират централната нервна система. В краен резултат те могат да подобрят настроението и тонуса, като доставят на организма витамини, минерали и енергия.

Енергийни Напитки

Вреди от енергийните напитки

Смесването на енергийни напитки с твърд алкохол може да е пагубно за сърцето, категорични са здравни експерти. Не е изключена дори внезапна смърт, а най-лекият вариант е просто да попаднете в токсикологията за 2-3 дена. Разбира се, това не е задължително и хората без проблем изпиват 2-3 чаши уиски с 2-3 енергийни напитки – нещо, което дори е проява на лош вкус при консумацията на алкохол.

Малко след като беше бумът в консумацията на енергинйни напитки, започнаха да зачестяват случаите на натравяния от токсичната комбинация с алкохол. Новинарските заглавия от рода на „Енергийните напитки блокират мозъка и сърцето”, „Енергийните напитки правят децата дебели”, „Енергийните напитки водят до алкохолизъм”, „Енергийните напитки може да ви убият” зачестиха с мощна сила и донякъде ограничиха безразборната консумация на тези течности.

Някои медицински изследвания върху физически активни млади и възрастни хора показват резултатите, че тези напитки може да доведат до увеличаване на кръвното налягане и сърдечния ритъм. За щастие, по-сериозни ефекти като сърдечен удар, припадъци или смъртни случаи са рядко срещано явление, което обаче не е + в полза на енергийните напитки.

От прекомерната консумация на енергийни напитки се стига до изключително неприятни състояние, защото понякога високото съдържание на кофеин, гуарана, женшен и таурин, могат да причинят мания, пристъпи, припадък и дори да доведат до фатален изход - смърт. Тези напитки в никакъв случай не трябва да се консумират от бременни, тъй като могат да причинят сериозно увреждане на плода.

Има безброй докладвани случаи от прекомерната консумация на енергийни напитки са свързани с гадене, повръщане, коремна болка, рабдомиолиза, тахикардия, сърдечни дисритмии, хипертония, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, чернодробно увреждане, бъбречна недостатъчност, дихателни нарушения, ажитация, объркване, припадъци, психотични състояния и дори смърт. За подрастващите, кофеинът в енергийните напитки може да попречи на костната минерализация по време на периода на скелетното развитие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest