Аспартам
AspartameAspartam

Аспартам

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24731k
Диетична Кола

Аспартамът е изкуствен подсладител, използван като хранителна добавка за заместител на захарта. Той спада към синтетичните подсладители, като не може да се усвои от организма, за разлика например от глюкозата.

Подсладители като:

- сорбитол;

- манитол;

- ксилитол;

- хидрогениран глюкозен сироп

имат почти еднаква калорична стойност като рафинирана захар и я заменят в много пакетирани храни, но те не се абсорбират лесно от организма.

Аспартамът е нискокалоричен NutraSweet с търговска цел, употребяван масово в хранително-вкусовата индустрия за подслаждане на всевъзможни видове изделия. Сред другите наименования на аспартама са: Saccharin, Equal, Nutrasweet, Monsanto, Searle, Equal Measure, Spoonful, Canderal (E951).

За хората, които имат диабет или просто не желаят да поглъщат излишни калории, аспартамът е като вид решение, когато искат да подсладят кафето или чая си. Съществуват вече огромен брой изследвания, които доказват вредата от употребата на аспартам и още повече противници на този изкуствен подсладител, който често бива определян като бяла смърт, сладката смърт, бавната смърт, сладък убиец и т.н.

Бутилки Кола

От другата страна на барикадата стоят производителите и фирмите, които влагат аспартам в своята продукция и финансираните от тях изследвания на различни институти, които не отчитат вреда от толкова минимални количества аспартам, влаган в храните. В отговор противниците отвръщат, че аспартамът не бива дори да се нарича хранителна добавка и да се употребява изобщо от хора. Той не е естествен продукт, не подобрява диетата на човек и не е безопасен за никого.

Яростните врагове на подсладителя аспартам са категорични, че той неправилно е одобрен от Здравната федерация на САЩ по храните и лекарствата (FDA), клон на Канада за защита на здравето, Световната здравна организация (СЗО), както и над 100 други регулаторни организации. Доказано е, че аспартамът в течности се превръща във формалдехит при размразяване и е пагубен за диабетици.

Самото натравяне с аспартам и вредата от него се проявява постепенно, като вторичните продукти на аспартама се наслагват в тлъстините на тялото. Не са малко и клиничните случай на различни неразположения и заболявания, причинени от аспартам. Всъщност аспартамът причинява имитиране на определена болест, затова и лекарите доста често не могат да поставят правилна диагноза. Смята се, че консумацията на аспартам и вредата, която той нанася на тялото, е необратима.

Аспартамът, който е около 200 пъти по-сладък от захарта, е открит случайно през 1965 г. от Джим Шлатер, работещ във фармацевтичната Компания Сърл, който се опитвал да открие нови методи за лечение на стомашни язви, и по-специално - конкретно лекарство срещу язва. Неволно, докато прави опитите си, той излива извън епруветките вещество и установява неговия сладък вкус. Този синтетичен подсладител е направен от две аминокиселини: фенилаланин и аспарагинова киселина.

През 1980 г. Public Board of Inquiry единодушно гласува да спре употребата на аспартам.

С идването обаче на власт на Роналд Рейгън директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс дава зелена светлина на употребата на подсладителя. В следващите години следва сложна мрежа от политически и лобистки манипулации, в резултат на което аспартамът се превръща в любимец на хранително-вкусовата промишленост и завладява световния пазар.

Състав на аспартам

Дъвки

В българската Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните аспартамът е разрешен в концентрации до 6000 mg/kg и максималното количество е 600 mg/l в безалкохолни напитки на база вода и ароматизирани, нискоенергийни или без прибавена захар, млека и млечни напитки или плодови, нискоенергийни или без прибавена захар.

В състава на аспартам се съдържат аспаргинова киселина, фенилаланин и нищожни количества метанол, който е сам по себе си отровен в по-големи количества (няколко десетки до стотици грамове). Съставките в аспартама са в съотношение около 50% фенилаланин 40% аспергинова киселина и 10% метанол.

Аспарагинова киселина е естествена и несъществена аминокиселина. Сред функциите ѝ е създаването на нова ДНК и невротрансмитер в мозъка. Природата е измислила така нашите тела, че те да могат да контролират количеството на аспарагинова киселина в себе си. Ако има излишък на аспарагинова киселина, тялото я превръща в енергия, а при недостиг – то си я създава.

Фенилаланинът е есенциална аминокиселина, която действа като стимулатор за синтеза на тирозин и невротрансмитери. За да се синтезира фенилаланин тирозин, е нужен специфичен ензим. Метанолът, от своя страна, е алкохол и е отровен в по-големи количества. В аспартама този алкохол е доста малко и не се счита за опасно количество. Има твърдения, че повече метанол има в доматения сок, отколкото в една диетична газирана напитка.

Къде се съдържа аспартам

Аспартамът се използва в огромен брой продукти на пазара. Всичко, което е с етикет light, на практика е с добавен аспартам. Дори дъвките, които са любими на децата ни, са подсладени с аспартам. Подсладителят е широко използван в приготвянето на много газирани напитки и плодови сокове, сладкарски изделия и дори някои бисквити и продукти от диетичните щандове.

Например в една бутилка обикновен доматен сок може да има око 0.085 г аспартам. В диетичните безалкохолни напитки съдържанието му е около 0.024 г, а в някои от плодовите сокове дори и по-малко. В момента аспартам се добавя в повече от 6000 хранителни продукта и напитки и се продава в почти 100 страни.

Преди около 22 години Нутрасуит подписва споразумение с водещите компании на газирани напитки и до днес техните продукти се произвеждат с този подсладител. Ироничен е фактът, че аспартамът е вреден най-много при хора с диабет, а се влага в най-големи количества при диетичните продукти.

Вреди от аспартам

Аспартам

Смята се, че аспартамът може да причини 92 болести, включително и смърт - в най-редките случаи. Шокиращо е, че има дори и един случай на смърт, причинена от редовната консумация на храни с аспартам. Че аспартамът е отговорен за около 75% от страничните реакции, предизвиквани от хранителни добавки, ни дават доказателство докладите до Системата за наблюдение на страничните ефекти към FDA. От 1985 г. до сега има официален регистър на 92 симптоми от над 10 000 официално подадени оплаквания (към момента бройката расте).

Огромен брой изследвания доказват, че аспартамът причинява доста неразположения, за които в повечето случаи си мислим, че са резултат от напрегнатото ежедневие, преумора и стрес. Сред тях са:

- главоболие;

- преумора;

- световъртеж;

- депресия;

- гадене;

- напълняване;

- обриви;

- проблеми със слуха и зрението;

- страхово безпокойство;

- проблеми със сърцето и затруднено дишане;

- проблеми с паметта;

- загуба на вкуса;

- нарушен говор;

- замаяност и виене на свят;

- ставни болки и др.

Сред дългия списък с болести заради аспартам са диабет, артрит, склероза, психични заболявания, разрушаване на мозъчните клетки, сърдечни, припадъци и конвулсии, високо кръвно налягане, извънредно напълняване, загуба на зрението, оплешивяване, стерилитет.

Специалисти строго препоръчват да не се консумират храни с добавката от хора, които имат здравословни проблеми, свързани с мултиплена склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хронична умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието, аутизъм, защото тези диагнози могат да се влошат при употребата на нутрасуит.

Много често симптомите, които се получават в резултат на токсичното действие на аспартам, наподобяват изброените заболявания. В някои случаи негативните ефекти се проявяват веднага, а в други случаи - след години.

Така че помислете добре какви подсладители използвате и в какви количества аспартам може би влизат във вашето тяло. Както вече споменахме, токсичността на подсладителя се наслагва в тялото и често отключва различни и повече от сериозни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
57
44
35
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Антон Карастоянов
Антон Карастоянов
08.04.2015 04:13
Работих в пицария в Дания. Постоянно ме трови ха с аспартам, видях няколко пъти, обаче не знаех какво е това. Претърпях няколко пъти депресия, много лесно ги преодолях. Накрая след година започнах да забравям всичко , особено този момент когато са ме трови ли с аспартам. Слагат го и в храните на клиентите , които не знаят датски и английски език, който не могат да се защитят. И най много аспартам навлиза в Дания от България нелегално чрез микробусите които карат пътници между Дания и България. Накрая се влоших много и им казах че ще ги съдя и че ще науча какво точно са ми направили. Заплашиха мен и брат ми. Дойдох в България и си направих изследвания и се оказа че са ме трови ли с аспартам. Сега живота ми се промени напълно,Претърпях много тежка депресия. Не мога да се радвам за нищо в момента. От 4 месеца карам лечение. И се Моля на Бог да им даде на тези хора най-голямото наказание. Тези хора нямат съвест, нямат вяра, дошли са от Коня град в Турция преди 30 години в Дания. Заклевам ги всички тези които играят с живота на невинни хора, нека и те да страдат.
5
3