gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране и съхранение на чесън

Консервиране и съхранение на чесън

Консервиране и съхранение на чесън
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Чесънът е зеленчук, който освен, че е вкусен и много ароматен, е и полезен. Подхожда на много готвени ястия и придава особен аромат, който само този зеленчук притежава. Той може да се консумира по всякакъв начин суров, на ястие, консервиран, пресен, стар.

За да съхраните правилно чесъна и да остане годен по-дълго време, най-добрият вариант е той да бъде сплетен на плитка. След това, можете да окачите плитката на хладно и сухо място. По този начин чесънът може да издържи и да бъде годен за консумация през цялата зима.

Друг вариант е да го държите на хладно в хладилник, но по този начин съхранен не издържа много време, тъй като в хладилника има постоянна влага, която помага за покълването му.

Относно консервирането – от чесъна става чудесна туршия, т.нар. кисел чесън. В различните части на България го приготвят по различен начин – някъде слагат само главите, на други места и част от листата, с копър и зелени сливи или само чесън – изобщо технологиите са различни и в зависимост от вкуса можете да изберете вашата.

Количеството на всички съставки зависи от съда, в който смятате да съхранявате туршията от чесън. Предлагаме ви рецепта за съд с вместимост 5 килограма. Ето една чудесна рецепта за консервиране на чесън:

Консервиране и съхранение на чесън

Кисел чесън

Необходими продукти:млад чесън на глави
копър (по желание)
вода 5 л
1 ½ ч.ч оцет
1 ½ ч.ч. сол

Начин на приготвяне: Обелвате главите, като премахвате само най-горните листа. Чесънът трябва да се измие добре, за да не остане пръст в туршията. Най-добре го накиснете и изхвърлете водата след няколко часа. Повторете процедурата 2 – 3 пъти. След като той вече е измит и добре почистен от грубите листа, го нареждате в подходящ съд, след всеки ред по желание можете да добавите копър.

През това време подгответе маринатата, която трябва да изстине напълно, за да залеете чесъна. Слагате водата, солта и оцета и изчаквате всичко това да заври. След това трябва да прецедите саламурата и след като е вече изстинала, да залеете чесъна. Затваряте добре и оставяте туршията на студено и тъмно място. Киселият чесън ще бъде готов след не повече от 2 седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest