Горгонзола

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24834k
Горгонзола
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Сред ароматните сини сирена, изпъстрени с плесен, Горогонзола е това, което защитава италианския вкус и му отрежда едно от първите места. Горгонзола е навярно най-известното италианско синьо сирене, като се произвежда единствено от краве или козе мляко, а в някои случаи и от смес от двете.

Горгонзола е меко и ронливо сирене с плесен, с 48 % масленост и контролирано наименование на произход. Води началото си от италианската област Ломбардия, където в началото било пренебрегвано, но в последствие било високо оценено. Произвежда се от близо 900 години.

Характерна за Горгонзола е специфичната, дебела, червеникава кора, изпътрена интересно със сиви петна от плесен. Разрежете ли кората, ще попаднете на белезникава бяла до светло жълта мека и ронлива вътрешност, насечена от зелено-сини „хралупки” с благородна плесен.

Вкусът на Горгонзола е подчертано пикантен и със сладникави нотки, както и ароматът му. Те се дължат именно на синия мухъл, който прониква навсякъде и на богатата флора по повърхността.

История на Горгонзола

Горгонзола носи името на едноименния град в Северна Италия, в Ломбардия. На тази територия някога от млякото на преминаващите от и за областите Комо и Бергамо крави, се произвеждало сиренето „стракино”. Съществуват различни истории и легенди за първото създадено сирене Горгонзола и за неговия истински произход. За достоверна се счита версията, че до началото на 20 век никой не обръщал особено внимание на този ароматен и вкусен млечен продукт.

За местните хора това сирене било известно просто като stracchino verde (зелено сирене). За него се знаело, че било направено от млякото на крави, уморени от дългите си пролетни и есенни преходи към и от алпийските пасища. Постепенно обаче славата на сиренето се разнесла и му било дадено дължимото. Изникнала нужда да се намери подходящо име на продукта и съвсем прозаично то спечелило името Горгонзола - едно от многото села, където се правело ароматното сирене.

Видове Горгонзола

Има няколко вида Горгонзола, които тръгват от трите основни - Горгондзола – Долче (сладко) и Натурале или Пиканте (с по-силен и пикантен вкус). Докато Горгондзола Долче е с маслена консистенция и има мек и сладък вкус, обвит от влажна, чуплива кора и отлежаващо 60 дни, Горгондзола „Пиканте” е по-зряло сирене, осезаемо по-твърдо и ронливо, с тънка и суха кора и по-остър вкус и аромат. Пиканте зрее между 90 и 100 дни.

Горгондзола дуе пасте (Gorgonzola due paste) пък днес се среща изключително рядко, защото е невероятен деликатес, отлежаващ повече от 1 година. Разбираемо, то се характеризира с доста силен, пикантен вкус, като е любимо на ценителитите на този тип сирена.

Под името Горгонзола уна паста (Gorgonzola una pasta) се крие сирене, произведено във фабрични условия. Горгондзола долчелате (Gorgonzola Dolcelatte) е друг вид, представляващ младо, меко, кремообразно сирене със сладък вкус, което се прави в района на Павия. Гондола пък е датска версия на горгонзола.

Сирене Горгонзола

Състав на Горгонзола

В 100 гр. сирене Горгонзола се съдържат мазнини – 27-31 гр., белтъчини - 19 гр., липиди - 26 гр., фосфор - 360 мгр., калций - 420 мгр., натрий - 780 мгр., холестерол - 88 мгр.; В същия грамаж от вкусното сирене има значителните 370 Kкал.

Производство на Горгонзола

Горгонзола днес е едно от най-популярните сирена с мухъл, което е причина то да се произвежда в големи фабрики из цялата североизточна част на Италия. По правило този млечен деликатес се прави от краве мляко и е класическо кремообразно синьо сирене.

Към млякото има добавка на ферменти и благородните плесени Penicillium glaucum и Penicillium roqueforti. Съгласно технологията, спорите се въвеждат в младото сирене посредством метални пръти. Тези пръти създават въздушни канали, в резултат на което при разрез сиренето има характерни зелени жилки. Обикновено Горгонзола съзрява от 2 до 4 месеца.

Горгондзолата, която е направен от направено от козе мляко е значително по-твърда и солена. Този вид сирене е типичен за за областта Prealpi на Пиемонт и Ломбардия, в района на Леко и Алесандрия.

Горгонзола се произвежда се в цилиндрични пити, които тежат между 6 и 13 кг и зреят около 2 месеца. Характеризира се с дебела и твърда кора имаща червеникаво–сив цвят. Бялата до бледо-жълта вътрешност е изпъстрена от синьо-зелени вени.

Сегашното производство на Горгонзола изисква сиренето да се дупчи, за да може пеницилиновата бактерия да проникне дълбоко във вените. Също така е важно да се отбележи, че кората на Горгонзолата се мие със саламура.

Кулинарна употреба на Горгонзола

Горгонзола и насищащия му аромат са отлична компания за вина – особено червени и плътни. Ако наблизо има и пресни резенчета плодове, като круши и смокини, насладата за небцето и сетивата е гарантирана. Горгонзола се използва преди всичко като десертно сирене.

Доста често е се добавя към различни видове паста, ризото, полента и др. ястия. Салата с добавка на това ароматно сирене ще ви очарова, а не по-малко вкусни са сосовете и дресингите, които имат честа да обогатят аромата си с Горгонзола. Може да намажете хрупкава френска франзела с малко масло и да добавите резен Горгонзола. В тази ситуация на вкуса на сиренето ще пасне идеално някои от многото видове плодови бири.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес