Сирене Грюер

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24834k
Грюер
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Грюер (Gruyère) е традиционно деликатесно швейцарско сирене. То е толкова популярно в някои райони на Франция, че нищо чудно голяма част от французите да настояват, че е тяхно произведение. И макар, че Грюер се прави усилено в областта Юра във Франция, оригиналното сирене задължително има върху опаковката щампа „Швейцария”.

От столетия в западните райони на днешна Швейцария правят Грюер по една и съща технология. Сиренето носи името на едноименното селище Грюер, а по традиция винаги се произвежда от непастьоризирано мляко. Производството му е обичайно за тукашните швейцарски селски райони в кантон Фрибург.

Едва през 2001 година швейцарците защитиха честа и марката на оригиналното сирене Грюер. Преди това французите се опитват да отстояват свои собствени видове Грюер в лицето на Комте и Бофор (Comté -Beaufort).

Всъщност Грюер доста си прилича с Ементал, но се различава от него по по-малките и по-малко на брой дупки и по-гладката си и мазна повърхност. Външната му кора всъщност е леко набраздена, като наподобява повърхността на бадем.

История на Грюер

Кръстено на името на едноименния район в кантон Фрибург, за историята на Грюер свидетелства запазен документ от 1115 г., който описва технологията на производство на сиренето. Граф Gruyères, васал на Савойската династия е този, под чието покровителство се задвижва цялото производство на Грюер от 1249 г. до средата на 17 век. Световното селскостопанско изложение в Париж връчва на финия млечен деликатес златен медал през 1856 г.

Официално на 26 юли 2001 г., Грюер получава статут на продукт с контролиран произход, или AOC (фр. appellation d'origine contrôlée). Това автоматично означава, че Грюер може да се нарича само сиренето, произведено в кантоните Фрибур, Во, Нюшател и Юра, както и в някои части на кантона Берн.

Видове Грюер

Има няколко вида сирене Грюер, които се различават с различен вкус, в зависимост от времето му на узряване. В резултат на това са се диференцирали следните видове:

- Сладък Грюер (на френски: doux) - зрее 5 месеца

- Полусолен Грюер (на френски: mi-salé) - зрее 7-8 месеца

- Солен Грюер (на френски: salé) - зрее 9-10 месеца

- Резерва Грюер (на френски: surchoix / réserve) -зрее 12 месеца

- Стар Грюер (на френски: vieux) - зрее 15 месеца

Швейцарско Сирене

Производство на Грюер

Сиренето Грюер с неговата омазнена обвивка се произвежда в цилиндрични пити с диаметър от 55 до 65 см и височина на питата 9.5-12 см. Всяка отделна пита може да тежи между 25 до 40 кг. За да се направи само една пита от швейцарското сирене, са необходими над 100 галона мляко.

Млякото е нехомогенизирано, непастьоризирано и не се добавят консерванти. Всякакви странични нерегламентирани добавки в производствения процес за строго забранени.

Грюер е леко зърнесто сирене с отлични вкусови качества. Притежава специфичен комплексен вкус, като в началото се усеща плодовата нишка, а в последствие идва наситено млечен, землист и леко тръпчив.

Ако опитате грюер обонятелните ви рецептори ще се наситят с аромат на селска ферма и ще усетите нюанси на мед и ядки. Твърдата консистенция на Грюер преминава през устната кухина гладко и леко, като оставя солен привкус и остър пикантен аромат с леко орехов вкус.

Важна част от целия период на зреенето на Грюер е то редовно да се измива със солена вода и да се преобръща. Технологичният процес изисква след четири месеца и половина на зреене, всяко парче Грюер да се проверяват за качество и вкус, а след това се опакова и тръгва към търговската мрежа.

Състав на Грюер

Грюер е твърдо сирене с висока масленост – до 45%. Количеството калций, което ни дава 100 г порция Грюер представлява 101% от необходимата дневна доза. То е добър източник на натрий – 336 мг в същата порция и на протеини – 30 г.

В 100 г сирене Грюер има около:

Калории 413; Белтъчини 29.81 г; Въглехидрати 0.36 г; Мазнини 32.34 г.

Кулинарно приложение на Грюер

Твърдото на все пак нежно сирене Грюер е известно като едно от най-добрите сирена за печене. Счита се за неизменна съставка за приготвяне на фондю, но освен това вкусът му отлично пасва на различно сосове, ястия с пилешко месо, стек Кордон Бльо. Често влиза в състава на вкусни и апетитни сандвичи и салати, както и дресинги.

Грюер се отличава с деликатен аромат на ядки и пикантен вкус, което го прави отличен избор за предястие в плато със сирена – както самостоятелно, така и с плодове, като грозде, смокини и круши. Ако искате да подберете подходяща напитка към сиренето Грюер, най-добре е да се спрете на сухи червени вина или пък сухо Розе Кларе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес