Люцерна
Alfalfa

Люцерна

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24727k
Люцерна
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-15%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
136.00 лв.
Виж ››

Ако смятате люцерната за храна за животни или досаден плевел в двора си, тази статия ще се опита да ви убеди в многостранната полза на това растение не върху четерикраките домашни животни, а върху самите нас, хората.

Истината е, че люцерната се е използвала като храна в продължение на стотици години, защото притежава големи хранителни стойности и ярко изразени лечебни свойства. Употребата ѝ обаче трябва да става много внимателно и след консултация със специалист.

Люцерната (Medicago sativa) е многогодишно тревисто растение от семейство Бобови. Изобилства от полезни съставки и затова е изключително подходяща за изхранване на домашни дворни животни, за която целта се използва както в прясно състояние, така и сушена.

Това тревисто билково растение има агротехническо значение, защото значително обогатява почвата с полезни вещества като с натрий, калций и др. след разораването ѝ. Обикновено люцерната се засява пролетно време, от 1 до 15 април, но ако има условия за постоянно напояване, то тя може да бъде засята и в края на лятото до началото на есента. Главно правило, което трябва да се съблюдава е към 1 октомври люцерната да е поникнала, за да не замръзне.

История на люцерната

За първи път в историческите текстове се споменава за люцерна в книгата на императора на Китай, която е била написана през 2939 г. пр.н.е. Китайците традиционно използвали люцерна за намаляване на подуването от незапомнени времена люцерна и при лечение на проблеми, свързани със задържане на течности.

Арабите са едни от първите, които усвояват полезните свойства на люцерната. Тази билка била толкова ценена в тяхната култура, че дори я нарекли Alfalfa, което означава "баща на всички храни". Те давали люцерна на конете си, за да бъдат по-силни и издръжливи. Малко по-късно започнали сами да употребяват люцерната като храна и лекарство заради богатия ѝ набор от полезни вещества.

Бургер с кълнове от люцерна

Те открили, че салата от млада люцерна може да помогне за профилактика на запек. В немската народна медицина и до днес се употребява водна настойка от изсушени стебла на люцерна при захарен диабет и нарушена функция на щитовидната жлеза.

В народен фолклор се вярва, че изгорена и разпръсната люцерна около къщата може да предпази дома и хората в него. Растението било неизменна част от ритуали Wicca, които имали за цел да предпазят дома и се вярвало, че пазят от бедност и глад.

Състав на люцерната

Люцерната е изключително богата на минерали, витамини и различни полезни вещества. Тя съдържа осем незаменими аминокиселини, както и букет от антиоксиданти. В състава ѝ се открива щедро съдържание на протеини, флавои и изофлавони (с естрогено-подобни ефекти), сапонини (2-3%) и стероли.

Люцерната е богата и на лорофил кумаринови производни.

В състава ѝ се откриват високи дози витамини - каротин, A, D, B1, В4, B6, E, K, U, както и бомба от минерали, като най-голямо е количеството на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, силиций, цинк.

Люцерната е източник на основни ензими – амилаза, коагулаза, емулсин, инвертаза, липаза, пектиназа, пероксидаза, протеаза. В люцерната се съдържат и доста фибри, както и храносмилателни ензими, които са много важни за работата на храносмилателния тракт и са ефективни при спазване на диети.

Употреба на люцерна

Макар и много полезна, люцерната не трябва да се употребява „на собствена глава”. На пазара може да откриете изсушени листа люцерна под формата на таблетки или капсули. Също така в аптеките може да откриете и течни екстракти. На повечето опаковки и в листовките на различните препарати е посочена желателната доза, но няма установена терапевтична доза от люцерна за хората.

Според някои билкари нужната дневна доза за човек е по 500-1 000 мг сушени листа или 1-2 мл тинктура 3 пъти на ден. Желателно е да прибегнете към таблетки и капсули люцерна едва след консултация с лекар или надежден специалист. Задължително прилагате хапчетата според указанията на листовката или опаковката.

Чай от люцерна може да си приготвите от 1 супена лъжица от билката, която се накисва в 220 мл вряща вода за 10 до 20 минути. Всеки ден пийте по 1 чашка от чая.

Таблетките от люцерна се продават на много достъпна цена. За много хора тези капсули са по-добри дори от разтворима таблетка мултивитамини заради натуралното изобилие от полезни съставки. Това означава същевременно, че тези полезни вещества се усвояват много по-бързо и лесно от организма.

Кълнове люцерна

Ползи от люцерната

С лечебна цел се прилага цялата билка и листата люцерна. Клинични изследвания са доказали, че люцерната има добро действие при менопауза в комбинация с градински чай, повлиява положително високия холестерол и действа добре на страдащите от липса на апетит.

Полезната люцерна крие цял набор от положителни и здравословни ползи върху организма на човек. Тя действа алкализиращо и детоксикира тялото, особено черния дроб, защото блокира усвояването на холестерола. Идеална е за детокс на черния дроб.

Тя стимулира успешно функцията на хипофизата и оказва анти анемично действие. В състава ѝ се открива дори противогъбичен агент. Люцерната има способността да възбужда апетита, действа като диуретик, хранителна е и оказва слабително действие. Ако прилагате люцерна върху себе си, то тялото ви ще се чувства значително по-тонизирано.

Люцерната като диуретик се прилага много успешно за изкарване на излишни течности от тялото, което е било известно на китайци и индийци още през 6 век, като с нея били лекувани дори камъни в бъбреците. В съчетание с коприва и овес люцерната е отлично лекарство срещу анемия, а също така помага при циреи. Люцерна може да се прилага при нередовна менструация, както и менопауза.

Билката действа като антитромботично средство и за подпомагане на кръвното съсирване. Използва се често при сърдечни заболявания, защото тя предпазва от образуване на атеросклеротични плаки и удар.

С люцерна може да се повлияе положително дори и наркотична и алкохолна зависимост. Много доказателства сочат, че това растение помага при диспепсия, пептична язва, слабо усвояване на хранителните вещества, лошо храносмилане, защото регулира червата, облекчава стомашни язви и стомашни разстройства.

При нарушения в бъбреците, пикочния мехур и простата люцерната отново може да бъде верен помощник, защото изчиства бъбреците, камъни в бъбреците, а също така облекчава уринарни проблеми и инфекции. При циреи и пъпки се прилагат лапи с люцерна, а тя може да помогне и при ухапвания от насекоми.

Болни бъбреци

Доказани са положителните действия на люцерната при сенна хрема и артрит, жълтеница и астма. Твърди се, че люцерната помага дори в случаи на рак, като свързва канцерогените в дебелото черво и се ускорява отстраняването им от организма.

Люцерната стимулира цялостното състояние на организма и го тонизира. Действа доста добре при умора, стимулира растежа на поддържащата съединителна тъкан и може да помогне на слабичките сред нас, които искат да качат някое друго килце. За целта може да се консумира в прясно състояние в зелените салати.

Вреди от люцерната

Люцерната и нейните полезни или вредни действия не са изследвани докрай затова и с нея трябва да се процедира внимателно. Въпреки че е полезна за кърмата на кърмачки, люцерната не е препоръчителна за тях, за бременни жени и малки деца, защото има способността и да предизвиква менструация. Тя притежава естрогенните ефекти на някои от компонентите в нея.

Люцерната има високото съдържание на витамин К, което може да попречи на доброто действие на някои други медикаменти. Затова и задължително се консултирайте с лекар, ако имате намерение да употребявате люцерна под каквато и да е форма.

Налични са известни рискове за здравето от употребата на люцерна. В смляна на прах люцерна, покълнала люцерна и семена на люцерна се съдържа L-канаванин. Това вещество може да причини анормален брой кръвни клетки, увеличен далак, повторение на лупус при хора преминали през това заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес