Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Повишен фосфор в организма

Повишен фосфор в организма

Повишен фосфор в организма
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Както витамините, така и минералите са вещества, съдържащи се в храната, които помагат на тялото ни да расте и да функционира правилно. След калция фосфорът е вторият най-разпространен минерал в организма.

Той и калцият работят заедно за поддържането на здравето на костите. Според медицинския център Мериленд около 85% от фосфора се намира в костите и зъбите. Високата му относителна концентрация в организма се нарича хиперфосфатемия.

Функции на фосфора

По-голямата част от фосфора се свързва с калция като калциев фосфат в костните тъкани. Останалата част е разпространена в клетките и тъканите в цялото тяло. Фосфорът има няколко роли в организма. Той подпомага междуклетъчната комуникация. Друго негово свойство е това, че активира усвояването на витамините от група В и е част от аденозин три-фосфата- първичната енергия на организма на химическо равнище. В допълнение фосфорът съдейства за функциониране на процесите в бъбреците.

Високо ниво на фосфор

Тъй като фосфорът присъства в изобилие в повечето хранителни продукти, недостигът му се среща рядко. Високото му съдържание в кръвта е по-често явление. Поради деликатния баланс между фосфор и калций, който трябва да се поддържа, консумацията на твърде много фосфор, без достатъчен хранителен прием на калций, може да има отрицателни последици. Диета, богата на фосфор, увеличава необходимостта от калций. Тъй като бъбреците контролират колко фосфор има в кръвта ни, тяхното увреждане е друга често срещана причина за високия фосфор.

Последици от високо съдържание на фосфор

Според Американската асоциация на пациентите с бъбречни заболявания възможно е да не се почувства проявата на симптоми на високи стойности на фосфора, но неблагоприятни последици за здравето съществуват, въпреки това.

Продължителното натрупване на повече фосфор в организма може да доведе до костни заболявания, сърдечни-съдови нарушения и задържането на минерални залежи в бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове, белите дробове, ставите, кожата и очите. Благодарение на тясната връзка между фосфора и други витамини и минерали в тялото ни, високите му нива могат да дисбалансират съотношението на жизненоважни хранителни вещества. Симптомите могат да включват сърбеж по кожата, зачервяване на очите, болки в ставите и в костите.

Повишен фосфор в организма

Лечение

Установяването на високото ниво на фосфор може да бъде направено с кръвен тест. Обикновено лечението включва спазването на определен хранителен режим и приема на лекарства, които съдействат за по-бързото извеждане на фосфора от организма.

В днешно време се наблюдава увеличаване на високото му ниво, което се свързва с широко разпространените хранителни навици за консумация на полуготови продукти и различни безалкохолни напитки. Също така значение има това, че хората в развитите общества се хранят често с месо, което /особено червеното/, доставя в организма близо до 20 пъти повече фосфор, отколкото калций.

Ако приемаме повече плодове и зеленчуци с високо съдържание на калций и същевременно с ниска стойност на фосфор, то това е добър начин да се погрижим сами за здравето си.

Портокалът, зелето, а от подправките - канелата и босилекът, са подходящи за диета, насочена към повишаване на калция, без да се увеличава в кръвта фосфорът, който почти не съставлява тези растения. Други продукти, които имат ниско съдържание на фосфор са: броколи, аспержи, синап, целина, сварените моркови, череши, мандарини, грейпфрут и ананас.

Дневният прием на калций трябва да е до 1.300 мг., а на фосфор - 1.250 мг.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest