Спирея
SpiraeaSuručica

Спирея

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24837k
Спирея
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Спирея (Spiraea) е един от най-разпространените храсти у нас. Едновременно красив, непретенциозен откъм условия на отглеждане, храстът от векове е известен с терапевтичните и лечебните си свойства. Да отгледате спирея в градината си има двоен ефект – едновременно ще аранжирате красиво дворното си пространство, а и ще имате винаги под ръка „аспирин от природата”, както често наричат спиреята.

Тези декоративни храсти се групират в голямо семейство, в които влизат около 80 различни вида спирея. У нас най-разпространена е Майският храст (Spiraea x vanhouttei), която всъщност е хибрид от видовете Sp.cantoniensis и Sp. Trilobata. Други разпространени видове са дугласова спирея, която цъфти в розово с издължени цветове, събрани в гъсти и тесни съцветия, наподобяващи тези на люляка.

Японска спирея (Sp. Japonica) се характеризира с тъмно розови цветове, събрани в щитовидни метлици, докато върболистна спирея може да е с розови или бели цветове, събрани в цилиндрични съцветия. За един от най-красивите видове спирея се счита т.нар. тунбергова спирея (Spiraea Thunbergii), цъфтяща с множество ситни бели цветове, напомнящи снежинки.

Затова и храстът е известен с името Майски сняг. Те я изключително предпочитана за аранжиране на градината, защото създава уникална атмосфера на закъсняла зима през пролетта.

Японска Спирея

Различните видове спирея се различават и по времето на цъфтене и най-вече по окраската. Така например спиреята с бели цветове цъфти през късната пролет и началото на лятото. Спиреята с розовите и червените съцветия започва да цъфти в началото на лятото.

Красивите цветове на спирея може да наберете през юни, защото тогава е началото на цъфтежа и най-подходящото време за събирането на младите цветове и листенца. Ако ги откъснете по-късно, сушенето няма да е така лесно и може да се разпаднат на прах.

Много важно е да отбележим, че цветовете на спирея никога не бива да се варят, защото нейните активни съставки са извънредно чувствителни към топлината. За сметка на това може да ги запарите, а за да не се изпарят при запарването е добре хубаво да покриете чашата.

Отглеждане на спирея

Отглеждането на спирея е изключително лесно, защото тя не е претенциозен храст. Въпреки това обича слънчеви до полусенчести места, с умерено влажна почва, като лятото трябва да се полива по-често. Не понася продължително засушаване или прекомерна влажност на почвата.

Подходящото време за засаждане на спиреята е октомври-ноември, както и пролетта, а размножаването става чрез издънки, отводи и резници. Най-лесно се пресажда през пролетта и есента. Спирея може да се окастря през пролетта многократно, което не пречи по-късно отново да избуява бързо и да цъфти.

Почти всички видове спиреят растат бързо и образуват пищна и гъста корона, която създава приятна атмосфера в дворното пространство. За красив акцент в градината, спирея може да се засади самостоятелно, като единичен храст, така и в комбинация с други цъфтящи и листно-декоративни растения. Широко се използва за направата на красиви цъфтящи живи плетове.

Състав на спирея

Цветове на Спирея

Когато стрием цветовете на спирея между пръстите и ръцете си, се разнася приятен и силен аромат. Това е така, защото те изобилстват от активни вещества. Те са богати на салицилови деривати, подобни на тези в аспирина. Счита се, че няма друго такова растение с лечебен ефект от високото съдържание на естествени салицилати, които са безвредни аналози на аспирина.

Противовъзпалителното им действие обаче не крие риска за стомашната лигавица, както при употребата на аспирин. Цветовете на спирея са богати на кумарини, есенциални масла, флавоноиди, ритин, хепарин, минерали, салицилати, витамин С и доста етерични масла.

Ползи от спирея

Още от древността цветовете на спирея се използвали за лечение на различни проблемни състояния, сред които и ревматизъм. През Средновековието лечителите продължили тази традиция, като открили още, че спирея помага при задържане на течности в организма и възпаления на пикочните пътища.

Спиреята оказва противовъзпалително, противоревматично и диуретично. Успешно се прилага при цистит, плеврит, пясък в бъбреците, ревматизъм и подагра. Съвременните изследвания са категорични, че спирея има подчертано нервноуспокоително действие, което е в пъти по-силно от това на валерианата.

Неслучайно у нас спирея а първи път се прилага, като антистресово средство. Билковата смес от спирея има двойно действие – тя има успокояващ ефект, а успоредно с това и подобрява настроението, защото стимулира серотонина - хормона на щастието. Или с други думи, ако прилагате отвара от спирея, може да се радвате на добро настроение и спокойствие.

Освен всичко останало спирея ефективно подпомага храносмилателната система, защото успокоява колики и диспепсия, гастрит, възпаления на червата и стомаха, пептичните язви, ентерит и язви на стомаха. Помага и при синдрома на раздразненото черво.

Спиреята може да облекчи менструалните болки, мускулните проблеми, спира възпалителните процеси и ето защо е ефикасно средство при грип и дихателни проблеми.

Ставни Проблеми

Лечебното растение е чудесен антидот при натравяне и инфекции, облекчава болки и понижава високата температура. Тази полезна билка помага за облекчаване на симптомите на бактериални и вирусни състояния, като дребна шарка и варицела. Както споменахме, спиреята е природен аспирин и може да я прилагате в случаите, в които обикновено пиете лекарствения препарат.

Спирея е доказано ефективна и при болести на отделителна система – болести на пикочния мехур и бъбреците, цистит, подагра, задържане на вода, воднянка, пясък в урината, възпаление на уретрата и камъни в бъбреците. Външното приложение на спирея е върху рани и възпалени очи.

Начин на употреба: Залейте 2 с.л. цветове спирея с 500 мл гореща вода. Оставете ги да се запарят за 10-15 минути до 1 час. Приемайте по 100 мл от отварата 4 пъти на ден преди хранене.

Вреди от спирея

Макар и полезна, спирея има някои противопоказания. Цветовете или корена на спирея не е препоръчителен за бременни и кърмещи жени. Логично билката е противопоказна и за хора, които са алергични към аспирина и салицила заради сходните вещества в спиреята и аспирина.

Билката не се препоръчва за хора, които приемат антикоагулиращи лекарства или страдат от сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Освен това продължителното приемане на запарка от спирея, повече от 3 седмици, е противопоказно, защото свръхдозирането може навреди на бъбреците и сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес