Фъстъчено Масло

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24822k
Бурканче фъстъчено масло
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Макар и все още мнозина от нас да подхождат към фъстъченото масло с недоверие, качественият продукт от фино смляни фъстъци е източник на много полезни вещества и добро допълнение към пълноценни хранителен режим. Фъстъчено масло (Peanut butter) се получава от изпечени фъстъци, които са смлени на паста с добавка на растително масло и понякога подправки като сол.

Родина на фъстъченото масло е САЩ и логично там е най-масовото му производство – повече от половината от произведените фъстъци с страната на хот дога отива за направата на този продукт за мазане. Популярността му е голяма и в англоезичните страни и техните бивши колонии като Канада, Австралия, Великобритания, Южна Африка, Нова Гвинея, Нова Зеландия, Филипини и Нидерландия.

Фъстъченото масло е сравнително нов хранителен продукт, като комерсиализирането му става в началото на миналия век, около 1903 г с САЩ. Веднага след Северна Америка, най-голямото производство на масло и продукти и от фъстъци е съсредоточено в Китайската Народна Република и Аржентина.

С маслено съдържание поне 50 % фъстъченото масло не е съпоставимо с другите видове масла, които използваме – краве, растително, хидрогенирано и т.н. Освен че е невероятно вкусно и апетитно, фъстъченото масло има доста предимства пред останалите продукти за мазане по отношение на хранителните си стойности. Има няколко вида масла, които се произвеждат от фъстъци.

Филия с фъстъчено масло

Видове фъстъчено масло

- Натурално фъстъчено олио - това олио е нерафинирано и се приготвя от пресни фъстъци, които се пресоват по специална технология. То е слабо филтрирано и за разлика от рафинираното, нерафинираното фъстъчено олио може да не подейства добре на хора с алергия към фъстъци заради протеиновия алерген. Нерафинираното фъстъчено олио не бива да се подлага на топлинна обработка;

- Рафинирано фъстъчено олио - приготвя се по чрез химично извличане от сушени или изпечени фъстъци с неколкократно филтрация, благодарение на която се премахват всички протеинови остатъци. Рафинираното фъстъчено олио е подходящо за топлинна обработка – за печене, пържене и т.н.;

- Сурово фъстъчено масло – тази мазнина от фъстъци е по-слабо рафинирана и не е напълно сурова. В нея се запазват по-голямата част от витамините на суровите фъстъци. Към този продукт трябва да подхождате с повишено внимание – възможно е да е хидрогениран и при неподходящо съхранение може да граняса. Ако това се случи, в никакъв случай не косумирайте това сурово фъсътчено масло, защото може да съдържа силно отровните афлатоксини;

- Рафинирано фъстъчено масло – това на най-масово консумираното фъстъчено масло в САЩ и Великобритания. Съдържа по-малко витамини, но е доста устойчиво откъм гранясване. Произвежда се също понякога чрез хидрогениране, което означава, че е източник на вредните трансмазнини;

- Едро смляно фъстъчено масло - самото му наименование подсказва неговата консистенция – то е по-едро смляно и при хапване може да усетите едрите частички смлени фъстъци, които хрупкат в устата ви;

- Ситно смляно фъстъчено масло – технологията му на производство е такава, че то добива гладка пастообразна консистенция, която напомня таиз на топеното сирене.

Масло от фъстъци

Състав на фъстъченото масло

Фъстъченото масло може да източник на много хранителни вещества. Освен това заради гладката си консистенция, то е подходяща храна за хора, които по една или друга причина не могат да поемат твърда храна, за която се изисква продължително дъвчене. Като източник на много белтъчини и протеини, то може да замени донякъде месото.

Навярно най-ценната съставка във фъстъченото масло е веществото ресвератрол, което е естествен растителен антибиотик. Някои растения го произвеждат, за да могат да се защитят от вредни гъбички и бактерии.

Добрите мазнини в качественото фъстъчено масло са важни за човешкия организъм. Обикновено съдържанието на мазнини в бурканче от продукта достига 30-50 %, 30% са протеини и по-малко от 20% са въглехидратите. Като цяло фъстъците са богати на витамини като А, D и Е, които са важни за обмяната на веществата, сърцето, кожата, костите и т.н. Заради богатото съдържание на ниацин (витамин В3) фъстъчените ядки и нерафинираното фъстъчено масло са много важни, ако искаме да имаме красива и здрава кожа.

Макар и солиден източник на калории, фъстъченото масло може да набави голямо количество растителни протеини, които са особено важни за децата, вегетарианците и хора, които не консумират често месо. В 1 с.л. фъстъци или фъстъчено масло се съдържат 25% от дневната нужда от Витамин Е, който е мощен анатиоксидант. Фъстъченото масло също така съдържа много основни минерали, като магнезий, мед, фосфор, калций и цинк.

В 100 г фъстъченото масло се съдържат:

626 ккал; 0 г Протеин; 9.4 г Въглехидрати; 49 г Мазнини 2.3 мг; Желязо; 182 мг Магнезий; 8.8 мг Витамин Е; 0.3 мг Витамин В1; 0.4 мг Витамин В6.

Избор и съхранение на фъстъчено масло

От доста време насам фъстъчено масло в различни разфасовки и марки може да се намери у по щандовете на родните магазини. На пазара дори може да се открие и българско фъстъчено масло. Обикновено то се предлага в стъклени бурканчета и по-рядко пластмасови, което не е най-доброто решение за съхранението му.

Когато избирате фъстъчено масло задължително прочетете съдържанието му и обърнете внимание дали е произведено по метода на хидрогениране. Ако е така, не е препоръчително да го купувате. Задължително съхранявайте фъстъченото масло, натуралното фъстъчено олио и рафинираното фъстъчено олио в хладилник и не го излагайте на светлина и топлина, за да не граняса. Задължително съблюдавайте и срока на годност, указан на опаковката.

Сладкиш с фъстъчено масло

Кулинарна употреба на фъстъченото масло

Фъстъченото масло е продукт, който е направен за директна консумация. Затова и най-голяма полза може да извлечете от маслото от фъстъци, ако го хапвате направо от буркана или го намажете на филия пълнозърнест хляб.

Напредничавата кулинарна мисъл обаче, която търси все нови и нови полета за завладяване, е решила, че може да вложи фъстъчено масло и в някои други кулинарни произведения. То успешно се използва за приготвянето на сладки и бисквити, различни кремове и сосове, а често се добавя и в картофено пюре или тиква.

Някои хора обичат да добавят фъстъчено масло към закуската си от овесените ядки или мюсли. Що се отнася до фъстъченото олио, то може да се използва за овкусяване на салати, ако е студено пресовано, или за готвене в най-различни форми, ако е рафинирано.

Най-големият любимец на фъстъченото масло са сандвичите и неслучайно можем да ги видим доста често в комбинация. В САЩ върху филията с фъстъчено масло обичат да намазват и пласт конфитюр. Самото масло от фъстъци се използва масово в хранителната индустрия за производство на различни крекери, сладки и различни продукти с вкус на фъстъци.

Ползи от фъстъченото масло

Качественото фъстъчено масло може да донесе доста ползи на нашия организъм. Заради голямто си протеиново-белтъчно съдържание, фъстъченото масло е добра алтернатива за хората, които не поемат животински продукти. Ниацинът, който се съдържа във фъстъците играе много важна роля за добрата структура на кожата, косата и ноктите.

Той спомага нормалното функциониране на храносмилателната система, премахва стомашно-чревни смущения и лошия дъх, като последица от тях. Допълнително витамин В3 съдейства за усвояването на енергията от храната, която консумираме, а и има доказателства, че може да пребори алкохолна зависимост.

Във фъстъченото масло се съдържат предимно ненаситени мазнини, които са незаменими и важни за нормалното функциониране на организма. Те подпомагат поддържането на ниски нива на холестерола, успоредно с което се понижава рискът от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Фъстъченото масло оказва и антимикробен ефект благодарение на ресвератрола, който подобрява дейността на имунната система. Допълнително от това има сведения, че ресвератролът и неговата молекулата са важни преборването на ред сериозни заболявания. Този природен антибиотик може да помогне против рак, стареене, различни вирусни и възпаления. То помага на нервната система, като я защитава и забавя стареенето и т.н.

Твърди се, че закуската с фъстъци или фъстъчено масло няколко пъти в седмицата може да намали почти наполовина опасността от сърдечен удар, защото укрепват кръвоносните съдове около сърцето.

Хляб с  фъстъчено масло

Вреди от фъстъченото масло

Съществуват и някои здравословни рискове от консумацията на фъстъчено масло. На първо място то е неподходяща храна за хора с алергия към фъстъци и бобови храни. При някои масла може да се получи мухлясване или гранясване, в резултат на което във фъстъченото масло се образува токсичното съединение алфаатоксини. Затова и съхранението на продукта е от особена важност.

Не бива да прекалявате с фъстъченото масло, защото това все пак е масло и като такова е източник на значително количество мазнини и калории. Освен това фъстъченото масло, за производството на което се използва процеса на хидрогениране, вкарва в тялото ни изкуствените трансмазнини, вредите от които са тема на много научни разработки и са доказано нежелателни за прием от деца и възрастни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес