Женшен
GinsengŽenšen

Женшен

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24727k
Чай от женшен
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-15%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
136.00 лв.
Виж ››

Женшенът (Panax Ginseng) е доказано едно от най-ценните творения на природата, познато от незапомнени времена и използвано за подобряване на качеството на живот на хората. Наричан още „Коренът на живота” или „Коренът на дълголетието”, това магическо коренище от древността е сочено за панацея – лек за всички болести. Залегнал в китайската традиционна медицина от хилядолетия, женшенът оказва цялостно тонизиращо действие върху организма и отдавна е познат като „мъжка билка”.

Смята се, че хората в източна Азия са познавали и ценили високо свойствата на женшен още преди 5000 години. Неговото име „Panax Ginseng” идва обаче от гръцки и в буквален превод означава именно панацея. Някои от корените на растението наподобяват особено много човешка фигурата и неслучайно от китайски женшен означава корен-човек. Някога корените с форма на човешко тяло били извънредно ценни. В определен етап те се ценяли повече от златото.

Хилядолетната история на билката е причина около нея да витае мистичен и легендарен ореол. Някои легенди разказват, че женшенът е дар от Боговете и може да се превръща в животно или човек. Една друга история разказва как „Коренът на живота” се зародил, когато една гръмотевица паднала в планински поток. Водата се стичалата в образувалата се дупка и така на бял свят се появил женшенът – дар от природата, наситен с небесната сила на огъня.

Като оставим настрана легендите и се фокусираме върху факта, че женшенът вирее на земята от около милион години и въпреки това е успял да устои на множеството климатични и земни промени, направо ни побиват тръпки и все по-натрапчиво ни се струва, че тук наистина е намесена Божията дума. Дали е така или не, няма как да знаем, затова просто ще се фокусираме върху същността на чудодейния корен и неговите ползи върху човешкото здраве.

Женшенът расте предимно в Североизточен Китай, Северна Корея, Тибет, Сибир. Култивира се още в Кавказ, Украйна и други райони на бившия Съветския съюз. Растението достига височина между 30-60 см, а коренът му е с диаметър 3-8 см. Лечебният корен е многогодишната част на растението, докато надземната част е едногодишна.

Корените намират широко приложение в много лекарствени препарати, но се използват с лечебна цел едва след 5-годишната възраст на растението. Обикновено цветовете на женшена са бели на цвят, малките му плодчета са светло червени. Самият корен расте изключително бавно и през цялото това време (период от 4-6 г) той трупа жинзенозиди (вид сапонини и гликозиди), които имат уникална структура и действие.

Видове женшен

Корен Женшен

Само в Китай са познати над 15 вида женшен. Някои от най-важните видове в световен план са:

- Същинският женшен (Panax Ginseng) – наричат го още азиатски, корейски или китайски женшен. Този вид има най-голяма употреба. В традиционната азиатска медицина го тачат като „ свещен лек”. Смята се, че укрепва жизнената енергия Чи, което го прави много полезен и ефективен при продължителни и хронични заболявания;

- Сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus) – много популярен сред активно спортуващите и професионалните спортисти, защото увеличава физическата издръжливост. Освен това той действа силно тонизиращо след тежък физически труд. Приемайте сибирски женшен, ако страдате от стрес. Освен това този вид магически корен е подходящ за периода на менопаузата;

- Американски женшен (Panax quinquefolium) – този вид се счита за най-балансираният сред всички видове. Има цялостно укрепващо и тонизиращо действие, като успокоява нервната система. Има свойството да поддържа нормално нивото на кръвната захар, както и да подобрява обмяната на веществата;

- Псевдоженшенът Ашваганда – това е т.нар. индийски женшен. Той не се използва като средство за подсилване на тонуса на организма, а по-скоро се прилага при намаляване на болка, причинена от травми и наранявания.

Женшен в диворастящо състояние вече може да се види на изключително малко места, но за сметка на това култивирането на растението е осъществено още преди хиляди години.

Състав на женшен

Супа с женшен

На какво ли се дължи славата на женшена като панацея? Повече от ясно е, че тайната се крие в комплекса му от полезни вещества, сред които са много глюкозиди, тритерпенови сапонини (панаксин, панаксова киселина, панаквилен, панацен, гинзегин), фитостерини, слуз, смоли, танини, алкалоиди, ферменти, захар, пектинови вещества. От витамините в най-голямо количество е женшена са витамин С, В1, В2. Освен това този корен изобилства от соли на фосфор, манган и желязо, микроелементи, както и макроелементи.

Основната биологично активна съставка на женшен са гликозидите. Жинзенин е гликозида, заради който женшенът има свойството да понижава концентрацията на захар в кръвта и да стимулира синтеза на гликоген.

Друга важна съставка в „Корена на живота” е ефирното масло панаксен. То успешно стимулира и тонизира сърдечната дейност заедно с кръвоносните съдове. Притежава успокояващо действие и притъпява усещането за болка. Регулирането на обмяната на веществата е функция на панаксовата киселина в състава на корена. Тя регулира жлезите с вътрешна секреция.

Съхранение на женшен

Съхранявайте билката на сухо и прохладно място, до което няма директен достъп на слънчева светлина.

Употреба на женшен

Женшен

Днес женшен намира доста приложения, като от него се приготвят огромен брой препарати, в които най-често се влага комбинация между женшен и екстракти от други растения, витамини и микроелементи. Чаят от женшен има неприятен вкус, но е за предпочитане чист, отколкото с примеси. Обикновено корен женшен се предлага цял или на обработени червени резени.

За 300 мл кипяща вода са достатъчни около 3 резена женшен. След като сложите корените, оставете чаят да вари, докато течността се редуцира до 1 ч.ч. След това прецедете и по желание овкусете с мед.

От сушените корени се прави и спиртен извлек. За целта накиснете в 1 л алкохол около 30 г сушен женшен и оставете да престои 15 дни. Приемайте по 10–15 мл от 1 до 2 пъти дневно.

Сушените корени може да приготвите с мед. При този случай смелете 50 г корен или залейте с малко хладка вода и след 10-15 минути прецедете и нарежете ситно. Объркайте корена с 1 буркан мед. От медения женшен консумирайте по 1 ч.л. всяка сутрин на гладно.

С корени от женшен може да приготвите и други чайове и напитки. Сушеният женшен намира приложение дори в кулинарията, като може да бъде добавен в някои супи, яхнии, задушени ястия и салати, но едва след като се накисне предварително във вода. Когато приемате женшен, правете го на гладно, но непосредствено преди хранене, защото това осигурява максималното усвояване на корена.

Ползи от женшен

Медитация

Днес хилядолетните приложения в традиционната медицина са подсилени с лабораторни изследвания на корена, които потвърждават огромната му полза в различни насоки за човешкото здраве. Лекарствените препарати от женшен се приемат най-вече защото имат стимулиращо и тонизиращо при преумора действие, ефикасни са при намалена трудоспособност, нарушения в сърдечно-съдовата система, нервни, психически и други заболявания.

Женшенът е мощен стимулатор и регулатор на мозъчната дейност. Като силен адаптоген в определена доза той едновременно стимулира процесите на възбуждане и активно потискане в мозъчната кора. Женшенът подобрява подвижността на коровите процеси и осигурява бързо възстановяване при преумора. По този начин тази билка действа върху умствената и физическата работоспособност на човека, оросяването на мозъка и от там подобрява паметта.

Гинзенозидите са веществата в женшена, които повищават концентрацията и действат ободряващо. Славата на женшена при състояния на постоянна умора и напрежение се носи от незапомнени времена. Коренът притежава способността да регулира отделянето на хормоните на стреса в организма и едновременно с това регулира работата на органите (хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези), които синтезират тези хормони.

Магическото действие на женшена е свързано с активно образуване на ендорфини – хормонът на щастието. Ендорфините се синтезират в главния мозък и са „малките магьосници”, които осигуряват доброто настроение и позитивния мироглед. Като цяло женшенът действа положително на цялостното подобряване на самочувствието ни.

Проведени са изследвания, които потвърждават, че някои ракови клетки спират развитието си под влияние на женшен. Като резултат от проучванията е изведен фактът, че приемат на женшен като хранителна добавка значително намалява риска за развитие на раково заболяване. Приемат на чудодейния корен по време на боледуване е силно препоръчителен, както и в периода на възстановяване след прекарана болест. Коренът оказва общоукрепващ ефект, а е препоръчителен за жени с хипотония.

Активно спортуващите редовно прибягват към женешен като добавка, защото той доказано подпомага мускулите да използват енергията по-ефективно. Както вече споменахме, коренът повишава физическата издръжливост на организма и е полезен при силови натоварвания.

Навярно се чудите, защо наричат женшена "мъжки корен". Най-просто казано, неговите активни съставки действат на гладката мускулатура, с което повишават еректилната способност на силния пол. Много специалисти препоръчват „потентния” корен за мъже, които страдат от еректилна дисфункция. Продължителният прием на женшен доказано води до повишаване на тестостерона в организма, както и на количеството сперматозоиди, което автоматично го превръща в мощно оръжие срещу стерилитет при мъжете.

Китайският женешен доказано носи ползи при диабет, анемия, язвена болест и други. Оказва тонизиращо действие, премахва умората, но е важно да отбележим, че колкото по-стар е коренът, толкова повече неговите качества се засилват. Срещу диабет може да прилагате 100-200 мг прием на женшен дневно, с което ще регулирате нивото на кръвната захар. Женшен е подходящ и за хора с хипогликемия, при лечение на сърдечно-съдови заболявания, сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане.

Вреди от женшен

Женшен

Макар и изключително полезен, женшен е добре да приемате след консултация със специалист, защото дозирането и честото на прием зависи от възрастта на човек и конкретното заболяване. Неправилната употреба на женшен може да предизивка странични реакции, като безпокойство, главоболие и дори високо кръвно налягане.

Има данни, че прекалено високите дози от целебния корен могат да предизвикат и гадене, повръщане, безсъние, мускулно напрежение и задържане на течности. Най-добре е да започнете приема с ниска доза, която постепенно да увеличавате при нужда след няколко седмици.

Приемайте женшен най-много няколко седмици, след което направете почивка. Строго е непрепоръчителен за хора, които страдат от хипертония. Съветът на специалисти е да не приемате женшен в много горещо време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
44
36
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Jasmin Ivanova
Jasmin Ivanova
29.10.2016 17:05
За женшен не знам, ама аз имам фикус женшен
2
0
Никола Пингелов
Никола Пингелов
06.01.2016 22:25
Засажда се от семена или от едногодишни корени, разполагаме и с многогодишни корени, годни за употреба 0877161575
0
0
Никола
Никола
06.01.2016 22:20
Отглеждам и ползвам женшен от 15 години и съм се уверил благотворното му въздействие върху организма.Адаптиран е успешно към условията в България и усилията по отглеждането му в домашни условия са минимални дори и за тераса на апартамент'
0
0