Приготвянето на вкусни пържоли е цяло изкуство. За да се получат крехки, топящи се в устата пържолки, трябва да сте наясно с изкуството на приготвянето им.
За да бъдат пържолите сочни, вкусни и меки, на първо място има значение качеството на месото, което сте купили. Ако месото е старо или няколко пъти е било замразявано, няма как да се получат вкусни пържолки.
Когато избирате месо, обърнете внимание на цвета – свинското трябва да е с нежен розов цвят, както и телешкото, а говеждото – с тъмночервен цвят, но не и бордо.
Говеждо месо не е особено подходящо за пържоли, но ако не искате свинско, купете телешко, то е сочно и нежно. За пържоли е подходящо месо без ципи, жили и много мазнина. А ако искате да направите пържоли от пилешко месо, купете пилешки гърди, но не и гърди от кокошка.
Важно е правилното нарязване на месото. Режете го напряко на влакната, а не покрай тях. Дебелината на перфектната пържола не трябва да е повече от един сантиметър, което се постига с удряне на чукче през найлонов пакет.

Преди да печете или пържите месото, то трябва да е сухо. След като го измиете, оставете водата да се стече, а после го подсушете с кърпа. Ако върху месото остане вода, това ще намали температурата в тавата или тигана. Месото ще се пържи по-бавно и от него ще изтече доста сок, което ще направи пържолите по-сухи.
Не солете пържолите, преди да ги печете или пържите. Ако го направите, те ще отделят сок, затова можете да ги посолите едва тогава, когато върху месото се образува коричка, която да предпази месото от изтичането на сок.
Можете да задържите сока, като панирате пържолите, топвайки ги в яйца и галета. Пържолата, независимо дали е панирана или не, се слага върху горещ тиган или в загрята фурна. Така върху месото се образува бързо коричка.
Пържолите ще се получат сочни, ако преди да ги обработите термично, ги намажете с горчица и ги оставите така половин час. Ако пържите пържолите на тиган, те се запържват по три минути от едната страна, обръщат се и се опържват от другата страна.
Ако върху месото се е образувала красива златиста коричка, но вътре то все още е сурово, можете да продължите да го готвите във фурната или на бавен огън в тигана, като го покриете с капак.