gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме праскови и нектарини

Как да съхраняваме праскови и нектарини

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Съхранение на праскови
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

За да съхраните дълго праскови и нектарини, изберете плодове, които не са прекалено узрели, без повреди и без дупки от червеи. Оставете ги за три дни в тъмно проветриво помещение, за да се изпари част от влагата в плодовете.

Прегледайте ги отново и ако има плодове, които са започнали да гният, използвайте ги за сладко или плодова салата. Останалите завийте един по един в хартия и подредете на редове в дървени щайги. Между редовете плодове изсипвайте малко чист речен пясък. Той трябва да запълни празните места между плодовете.

В една щайга трябва да има не повече от пет реда плодове, тъй като при по-голяма тежест най-долният ред ще бъде смачкан от тежестта на останалите.

Можете също така да подредите прасковите на редове, като между редовете поставяте парчета пресован картон. За дълго съхранение са подходящи плодове, които са узрели, но са все още доста твърди.

Когато става въпрос за по-кратък срок на съхранение на праскови и нектарини, оставете ги във фруктиера на стайна температура.

Праскови

За да съхранят плодовете по-дълго време свежестта си и да не бъдат кацани от плодови мухи, съхранявайте ги в отделението за плодове и зеленчуци в хладилника.

Най-важното при съхраняването на прасковите и нектарините е да ги премествате внимателно, тъй като и най-леката травма на плода води до загниване.

Можете също така да замразите праскови и нектарини, но тъй като те потъмняват бързо, не можете просто да ги нарежете и замразите.

Прасковите се попарват с вряла вода и след това – в студена. Тяхната кожа се обелва и се разрязват на две, костилката се отстранява. Нектарините само се разрязват, за да се отстрани костилката.

След като разрежете плодовете, веднага ги покрийте със захар, към който сте добавили малко лимонтузу. За един килограм плодове стигат 350 грама захар и 3 грама лимонтузу.

Плодовете се разбъркват и се изчаква, докато не отделят сок, който ги пази от потъмняване. След това плодовете се разпределят в пликчета, затварят се така, че да не прониква въздух, и се замразяват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest