Чай за вечна младост
Tea for eternal youth
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чай за вечна младост

Чай за вечна младост

DesislavaDesislava
Новак
217478
Зелен чай
Сива метална цедка с дръжка Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сива метална цедка с дръжка Лукс
7.50 лв.
Виж ››

Зеленият чай, наричан също девствен чай, е един от най-добрите пречистващи чайове за тялото. Зеленият чай се получава от листата на Camellia Sinensis, растение, което расте в над 50 страни, от Русия до Аржентина и от Бразилия до Мозамбик.

Индия, Шри Ланка, Кения и Китай са най-популярните страни за производство на зелен чай и те със сигурност са сред най-лоялните потребители, тъй като в тези страни най-много ценят качествата на зеленият чай.

Зеленият чай е познат на хората в продължение на хиляди години и е бил използван също толкова дълго време, но човечеството започва отглеждането му едва през 350 г. пр. Христа в Китай и в 700 г. пр. Христа в Япония. На азиатския континент е оценен по-скоро като лечебна билка, отколкото като просто напитка. Азиатците поддържат тази традиция, те по някакъв начин са пристрастени към тази напитка, те го пият, сякаш това е вода.

Някои митове казват, че това е причината, поради която азиатците винаги изглеждат толкова млади и по кожата им никога няма бръчки, като това се случва с всички други хора, и в разцвета на живота си, те приличат на деца.

Зеленият чай се смята за чудотворно лекарство за поддържане на здравето. Чаят има необикновена сила, която удължава живота. Зеленият чай има различни етерични масла в състава си, като кофеин, теин, флавоноиди, тефлавин, витамин С, танин, протеини, желязо, флуор, калций и няколко други вещества в по-малки количества, но най-важният компонент е епигалокатехин галат.

Кана с зелен чай

Изглежда, че всички тези вещества, които ни защитават от стрес, се обясняват от простия факт, че те са в състояние да се борят със свободните радикали от замърсяване, като цигарен дим, дим от изгорелите газове, ултравиолетови лъчи и др. Всички те успяват да направят от обикновената гореща напитка от зеления чай - един от най-добрите антиоксиданти, диуретици, стимулатор на мозъка, стимулатори на процесите на изгаряне на мазнини и защитен фактор срещу рака и стареенето.

Сред положителните ефекти можем да изброим: ниско кръвно налягане, диуретично действие, антиоксидантно действие, той понижава нивата на холестерола в кръвта, подобрява кръвообращението и храносмилането, и най-новите изследвания биха казали, че зеленият чай контролира болестта на Алцхаймер. Подобрява кръвоснабдяването на кожата, бори се с кариесите поради приема на флуорид, тонизира и се бори с депресия.

Японските изследователи са доказали, че танинът, съдържащ се в чаените листа, забавя стареенето на тъканите, много повече и много по-ефективно, отколкото витамин Е. Зеленият чай е добро средство за нормализиране на обмяната на веществата, стабилизиране на тегло и тайната за вечната младост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest