gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво представляват фитонутриентите?

Какво представляват фитонутриентите?

Фитонутриенти
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Фитонутриентите са природни, биологично активни компоненти на растителните храни. Фитонутриенти се съдържат в плодове и зеленчуци. Те обикновено се намират в кората на плодовете или зеленчуците и са отговорни за пигмента на растението. Значението на „фито” е растение и идва от гръцки.

Различни изследвания сочат, че голяма част от фитонутриентите, имат действието на антиоксиданти и освен това ни защитават от разрушаващите клетки – свободни радикали. Тези клетки атакуват здравите и причиняват различни болести – Алцхаймер, рак, сърдечни заболявания и други. Благодарение на антиоксидантите, свободните радикали в тялото ни нямат възможност да се разраснат и поддържат нормално и приемливо ниво.

Похапването на повече растителна храна ще ни помогне да се преборим с различни заболявания, които се появяват вследствие на недостатъчно витамини и минерали, както и ще спомогнат на метаболизма.

Фитонутриентите имат и други много важни функции. Справят се отлично с различни възпалителни процеси, много са полезни за правилното функциониране на сърцето, спомагат за доброто кръвообращение, за регулация на кръвното налягане.

За да набавяте на организма си тези вещества е добре да похапвате много плодове – разнообразни и всеки ден. Фитонутриентите са много важен компонент за вашето оптимално здравословно състояние. Благодарение на тях процесът на остаряване се забавя.

Пресни зеленчуци

Фитонутриентите се разделят на няколко вида:

1. Терпени – има ги най-много в плодовете, зеленчуците.

2. Тиоли – това са фитонутриенти, които съдържат сяра и ги има най-вече в карфиол, зеле и броколи;

3. Феноли – те се разделят на следните:

- изофлавони – особено богати на тях са варивата и най-вече соята;

- флавоноиди – има ги боровинки, червеното зеле и по-тъмните сортове грозде

4. Лигнани – основно ги има в трици и лененото семе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest