Какво е ресвератрол и за какво е полезен?
What is resveratrol and what is it useful for?Šta je resveratol i za šta je koristan?
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво е ресвератрол и за какво е полезен?

Какво е ресвератрол и за какво е полезен?

Червено вино

Ресвератролът е естествено съединение, което се съдържа в люспите на гроздето, но тъй като от люспите на този плод може да се извлече съвсем малко количество от него, се извлича чрез синтез – химичен и биотехнологичен.

Може да се използва и като хранителна добавка. Съдържа се още в боровинки, както и в някои видове билки. Можете да набавяте ресвератрол и с чаша червено френско вино (на 225 мл – 640 mcg ресвератрол). Количеството в една чаша е напълно достатъчно за профилактична дневна доза.

През последните няколко години ресвератрол е изключителен хит на пазара и е чудесна добавка за здравословен живот. Той има доказан ефект като антиоксидант, съдържа голямо количество витамин Е, освен това може да спре голяма част от свободните радикали, чиято основна задача е да повреждат клетките. Не на последно място ресвератролът може да помогне при проблеми с дихателните пътища – при пневмония и астма.

Освен това много бързо успява да предотврати всякакви възпаления вътре в тялото. Знаете, че възпаленията не са просто някаква болежка – често пъти те носят след себе си доста проблеми и се оказват само един от многото симптоми. Благодарение на свойствата си, ресвератрол успява по естествен път да „отключи” различни системи в тялото, които директно да атакуват възпалението.

Боровинки

Все още недоказани остават твърденията, че ресвератролът може успешно да предотврати появата на някои видове рак, да подобри състоянието на хора страдащи от диабет тип 2 и не на последно място, че може да спомогне освен за подобряване на здравословното състояние на организма, както и за удължаване на човешкия живот.

Макар, че са все още недоказани, по тези предположения се правят много изследвания и може би съвсем скоро ще се уверим в чудото на ресвератрол. За момента са проведени изследвания с някои видове животни, на които успешно се е доказало, че жизненият им цикъл е удължен благодарение на това съединение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest