gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи за здравето от суровото прясно мляко

Ползи за здравето от суровото прясно мляко

DesislavaDesislava
Новак
217467
Ползи за здравето от суровото прясно мляко
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Повечето хора не са наясно, че чистото сурово прясно мляко от крави, хранени с естествена храна, действително е било използвана като лекарство в началото на 20 век. Сурово мляко от кравата е "стволовите клетки" на храните. То е било използвано много пъти като лек за някои сериозни заболявания.

Суровини и съставки на млякото, които го правят такъв мощен съюзник за здравето:

Протеини в млякото

Суровото краве мляко има 20 стандартни аминокиселини. Около 80% от протеините в млякото са казеини (топлинно стабилна, но лесен за храносмилане храна). Останалите 20% попадат в класа на суроватъчните протеини. Те също са лесни за възприемане, но и много чувствителни на топлина.

Имуноглобулини в млякото

Сурово мляко

Те са изключително сложен клас на млечния протеини, известни са също като антитела. Те осигуряват устойчивост на много вируси, бактерии и бактериални токсини и може също да помогнат за намаляване на тежестта на симптомите на астма. Изследванията показват значителна загуба на тези важни бойци на болестта, когато млякото се пастьоризира или вари.

Въглехидрати в млякото

Лактоза е основният въглехидрат в кравето мляко. Тя се състои от една молекула на прости захари и галактоза. Хората с лактозна непоносимост не правят ензима лактаза и така не могат да усвояват захарта в млякото. Суровото мляко има лактоза и усвояващи лактобацилни бактерии, които са непокътнати, когато то е непреварено. Това може да позволи на хора, които традиционно са избягвали млякото, да пият сурово мляко.

Мазнини в млякото

Около 2/3 от мазнините в млякото са наситени. Наситените мазнини играят важни роли в телата ни. Те участват при изграждане на клетъчните мембрани и ключовите хормони, те осигуряват енергия за съхранение и подложка за деликатните органи и служат като средство за важните мастноразтворими витамини.

Конюгираната линолова киселина (CLA) е в изобилие в млякото от крави. Това са добре проучени полиненаситени Омега-6 мастни киселини, които имат обещаващи здравни ползи. Като например повдига метаболизма, помага за премахване на коремните мазнини, повишава мускулния растеж, намалява резистентността към инсулин, укрепва имунната система и намалява реакциите на хранителните алергии.

Витамини в суровото мляко

Преди всичко суровото мляко има вода, така и мастноразтворими витамини. Това е пълноценна храна. Пастьоризираното мляко има унищожени витамини и съставките се добавят обратно, като се запълва липсата на мастноразтворимите витамини А и D.

Минерали в млякото

Състав на млякото

Суровото мляко съдържа широк набор от минерали, вариращи от калций и фосфор до други микроелементи.

Калцият е в изобилие в сурово мляко. Ползите от него включват намаляване на някои видове рак, особено на дебелото черво, по-висока плътност на костите при хора от всички възрасти, нисък риск от остеопороза при възрастните, понижава риска от камъни в бъбреците, помага при формирането на здрави зъби, както и намаляване на кариеси.

Интересен факт за минералите като хранителни вещества е, че те изискват специален баланс с други минерали, за да функционира правилно. Например, калцият се нуждае от правилното съотношение на фосфор и магнезий, за да бъде правилно използван от нашите тела. Суровото мляко е в перфектен баланс.

Ензими в прясното мляко

Има 60 функционални ензима в суровото мляко. Някои от тях са типични за млякото, а някои идват от полезните бактерии, които растат в суровото мляко. Други ензими като каталаза и лизозими помогнат за предпазване на млякото от нежелана бактериална инфекция, което го прави безопасно за нас.

Полезните бактерии суровото мляко

Сурово прясно мляко

Суровото мляко е жива храна с невероятни самостоятелно защитни свойства. От полезната бактериална ферментация смилаемостта на ензимите, витамините и минералите, става по-лесна.

И след като изяснихме богатия състав на суровто прясно мляко, е добре да се вдъхновим за нещо вкусно с тези идеи за:

- млечна баница;

- сутляш;

- млечен сладолед;

- питки с прясно мляко;

- кифлички с прясно мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest