Правилно съхранение на подправки
Proper storage of spices
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правилно съхранение на подправки

Правилно съхранение на подправки

Правилно съхранение на подправки
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Във всичко в домакинската работа има основни правила, подправките не правят изключение. При тях тези правила са свързани не само с правилното им използване към различните ястия, но и с адекватното им съхранение.

Основните правила при съхранение на подправките са да не ги оставяте на топло и огряти от слънчевата светлина места. Най-добре е да бъдат съхранявани в тъмни шкафове със средна температура и ниска влажност. Друг фактор, който влияе за качеството на подправките са миризмите в кухнята. Необходимо е да прибирате подправките в отделни съдове, които имат капак и са непрозрачни – да бъдат отваряни тогава, когато е необходимо да се използват.

Ако сте свикнали да прибирате всички видове подправки, които имате на едно и също място, в един съд, то тогава вероятно сте обърнали внимание, че която и от подправките да добавите към ястие, всички имат един и същи смесен и объркан вкус. Държейки ги на едно и също място се изгубва смисълът от използването им.

Правилно съхранение на подправки

Повечето подправки се предлагат на пазара в два варианта – готови стрити на прах и такива, които сами трябва да си настържем. Можем да намерим ванилия, канела, индийско орехче, черен пипер на зърна или пръчици и да ги настържем непосредствено преди използване – така ароматът е доста по-силен.

Ако в дома си отглеждате различни подправки, можете да ги съхраните по няколко начина. Добре познат е вариантът сушене. Връзвате на снопче подправката и я оставяте на проветриво и сухо място докато изсъхне. Добре метод е разстилането на подправката върху вестник и покриването с друг, след което се оставят да изсъхнат.

Накрая се прибира в буркани или кутии. По този начин се сушат и билки. Ако решите пресните подправки можете да съхранявате и във фризер – предварително измити и нарязани, след което прибрани в кутии или торбички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest