Здравословни ползи от кестените
Health Benefits of ChestnutsZdravstvene koristi kestenja
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от кестените

Здравословни ползи от кестените

Здравословни ползи от кестените
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Кестените са изключително полезни, вкусни и подходящи за студения сезон. Тогава имунната система е доста отслабена, а кестените, благодарение на минерали и витамини, които съдържат, са добър избор за преодоляване на умората, за засилване на паметта, за лечение дори на болезнена и обилна менструация и хемороиди.

В Япония и Китай, те са една от най-използваните култури, доста повече отколкото картофи и всички останали видове ядки. За разлика от тях, кестените имат два пъти повече нишесте, освен това са изключително богати на фосфор, калий, витамин С, В1, В2, А и други. Доста калорични са заради голямото количество въглехидрати, които съдържат, но пък имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, в сравнение с други видове ядки. Рецептите с кестени са на голяма почит.

Съществуват няколко вида кестени, които доста се различават значително по вкус, но пък имат почти еднакво количество полезни вещества. Съдържат голямо количество минерални соли, което ги прави много полезни, но освен плодът кестен, полза има и от дървото, листата и цветята на кестена. Има доста идеи с кестени в полезната за мнозина от нас народната медицина, които съдържат кестен и могат да облекчат различни видове болежки.

Листата, семената, цветовете - могат да бъдат използвани за здравословни ползи и са чудесен лек за редица заболявания – болки в краката, подути глезени и не на последно място проблеми с наднормено тегло. Благодарение на съставката аексин, кестенът може да ви помогне да се преборите с излишните килограми.

Аексинът може да бъде от полза при задържането на вода в организма. Благодарение на количеството лицетин, което съдържат, кестените помагат за преодоляване на стрес.

Чудесен избор са за хора, които изразходват физическа енергия и се препоръчват при стомашно-чревни разстройства. Ако страдате от разширени вени също можете да се обърнете към полезните кестени за помощ – укрепват стените на венозните съдове.

Както казахме, кестените могат да са част не само от народната медицина, но и от полезната зимна трапеза. Не пропускайте да опитате:

Защо кестените са полезни

- печени кестени;

- чорба с кестени;

- агнешко с кестени;

- свинско с кестени.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest