Кокосово Масло

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24834k
Видове кокосово масло
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Чистото и нерафинирано кокосово масло е напълно натурален и органичен продукт, който може да донесе ползи на цялостното ви здраве, да ви помогне за разкрасяване и да превърне ястията, които приготвяте, в пълноценна и полезна храна. Кокосовото масло наред с какаово масло и зехтин, се води за една от полезните мазнини. У нас употребата на кокосово масло не е масова, но все пак може да намерите този продукт съвсем лесно. Не бива обаче да бъркате кокосово масло с палмово масло или олио.

Както може би се досещате, кокосовото масло се добива от кокосови орехи. Най-ценно и полезно е нерафинираното масло, което се получава по метода на студеното пресоване на вече изсушената кокосова ядка. Структурата на кокосовото масло е твърда до 25 градуса. При наличието на температури под 25 градуса кокосовото масло e в твърдо състояние, но след това започва да се разтапя. Затова и поставено върху кожата, то веднага се стапя и след кратко се абсорбира пълноценно.

На цвят кокосовото масло е бяло до бледожълто и няма особен или силен мирис, а само леко и приятно ухание. Съвсем наскоро обаче кокосовото масло беше реабилитирано от лепнатия му етикет на нездравословна мазнина. Преди известно време учени твърдяха, че маслото от кокосова кора е вредно заради наситените мазнини, които съдържа. Специалистите обаче тотално опровергаха този факт.

Към настоящия момент Филипинските острови са най-големият износител на тази полезна мазнина в световен мащаб. Маслото се добива също и по крайбрежията на Индия и в Шри Ланка, Малайзия. Пазарът на кокосово масло е голям, защото то се ползва и за кулинарни, лечебни и козметични цели. В Тайланд масажната терапия с кокосово масло е основна при т.нар. източен масаж.

Важно свойство на кокосовото масло е, че не се окислява при печене и пържене за разлика от повечето мазнини, които са изградени от дълговерижни наситени мастни киселини. Маслото от кокос е изградено предимно от средноверижни мастни киселини. Знае се, че дълговерижните мастни киселини водят до завишаване на лошия холестерол (LDL) в организма, което от своя страна повишава риска от сърдечно съдови заболявания. За сметка на това обаче средноверижните мастни киселини се преобразуват в добър холестерол (HDL).

Кокосово масло

Състав на кокосовото масло

Кокосовото масло се състои от 90% сурова наситена мазнина, която е под формата на средноверижни мастни киселини, както вече споменахме. Тези мазнини поддържат имунната система крепка, влияят добре на тироидната жлеза, кожата и осигуряват бърза енергия. Кокосовото масло е рекордьор по съдържание на лауринова киселина, която не се среща в никое друго масло в такова голямо количество. Логично е, че кокосовото масло е мощен антиоксидант, който подмладява организма и тялото и намалява нуждите от витамин Е.

В състава на кокосовото масло има между 86.5 - 90% наситени мастни киселини, 5-6% полиненаситени мастни киселини, 1.5- 2% мононенаситени мастни киселини. 45% от състава му е лауриновата киселина, 17% - миристиновата киселина, 8% -палмитинова, 8% - каприлова, 7% - карпонова и 5% - стеаринова киселина.

В 100 г кокосово масло се съдържат: 862 ккал; 100 г мазнини; 0 г въглехидрати ; 0 г белтъчини

Качественото и полезно кокосово масло трябва да е нерафинирано, студено пресовано, без оцветители и да не съдържа хидрогенирани мазнини и хексан.

Видове кокосово масло

Има основно 4 разновидности на кокосовото масло:

- Натурално, нерафинирано кокосово олио, което се извлича от пресни кокосови орехи;

- Рафинирано кокосово олио, при което копрата (изсушената кокосова вътрешност) се рафинира, обезцветява и обезмирисява;

- Хидрогенизирано кокосово масло, което заради процеса е с повишена точка на топене. При него обаче наситените мазнини се повишават, което увеличава щанса от образуването на вредните транс мазнини;

- Фракция от кокосово масло, която представлява част от кокосовото олио, от което се отделят остатъчните дълговерижни мастни киселини, което от своя страна го прави още по-здравословно. При този процес се получават и каприлова и капронова мастни киселини. По-устойчиво е на термична обработка и може да се използва за пържене и печене.

Избор и съхранение на кокосово масло

По правило се счита, че най-качественото кокосово масло идва от Филипините и притежава стандарт на качество “А”. Нерафинираното кокосово олио е най-подходящо за варене или печене на фурна, докато фракционирано е удачно за пържене. Хидрогенизираните кокосови масла задължително трябва да се избягват, защото не са здравословен продукт, подобно на всички останали хидрогенирани мазнини.

Когато купувате кокосово масло, задължително прочетете на етикета, какво точно е съдържанието или дали е отбелязано, че е чист и органичен продукт. Винаги избирайте органично и нехидрогенирано. Цената на малко бурканче кокосово масло у нас е около 10 лв. Най-добре е да съхранявате маслото от кокос на студено място и плътно затворено, като трайността му е до 2 години. Съхранявайте маслото при температура до 25 градуса.

Торта Рафаело
Снимка: Кристиан Александров

Готвене с кокосово масло

Кокосовото масло отдавна е познато като кулинарна съставка в района на тропиците. В повечето страни в тази зона то е неизменна част от традиционната кухня, но доста по-късно популярността му се разнася в Европа. У нас едва през последните 10 години се разчу, че кокосовото масло е уникална съставка, която помага при здравословно готвене.

Все пак трябва да е ясно, че маслото от кокосова кора трябва да се консумира в умерени количества, защото в по-големи е вредно. На ден може да приемате до 2-3 с.л. кокосово масло, като съставка от ястия, напитки или чисто. Кокосовото масло отлично се допълва с какаовото и с всички какаови продукти и се използва доста в сладкарството и производството на шоколадови десерти.

Кокосово масло е здравословна алтернатива на кравето масло, както и на зехтина и всеки друг вид мазнина, с която се готви. Позволява загряване до 180 градуса и трудно образува транс мазнини. Този вид мазнина е обикнат и все по-масовата вегетарианска кухня, където влиза в състава на различни кокосови сладкиши, бонбони Рафаело, кокосова торта, шоколадови трюфели, кокоски и бисквити. С кокосово масло се приготвят и доста приятни плодови и млечни шейкове. Разбира се, може да приготвите и различни солени ястия с кокосово олио - с пилешко, свинско, патешко, агнешко, телешко месо, както и зеленчукови специалитети.

Бисквити с кокосово масло

Ползи от кокосовото масло

Кокосовото масло има славата на помощник в запазването на младостта и красотата, но то оказва и доста лечебни свойства върху човешкото здраве. Ако приемате профилактично кокосово масло, то ще подобри храносмилането ви и ще засили метаболизма, което от своя страна може да доведе дори до отслабване, както и цялостно укрепване на тялото.

Кокосовото масло помага при хипогликемия, но освен това оказва антивирусни и противогъбични свойства. Учени твърдят, че кокосовото масло, обработено със специални храносмилателни ферменти, възпрепятства умножаването кариесни бактерии. Маслото е убиец за невидимите за човешко око вредители - бактериите Streptococcus mutans, с което то защитава зъбите от разрушаване.

Полезната мазнина от кокос също така контролира нивата холестерол в тялото, като увеличава добрия и намалява лошия холестерол. С това автоматично рискът от сърдечносъдови заболявания спада драстично. Има данни, че някои мастни киселини в кокосовото масло убиват бактериите Candida и помагат при кандидоза. И освен че помага на доброто храносмилане, полезните мазнини с кокосовото олио с техните антибактериални свойства помагат да се контролират паразитите и гъбичките, които причиняват стомашно разтройство и храносмилателно проблеми, като синдром на раздразненото черво.

Едновременно с това тези мазнини ни помагат за по-доброто усвояване на витамини, минерали и аминокиселини. Кокосово масло повлиява добре и функцията на щитовидната жлеза. С всички тези полезни свойства не е изключено и да стопите някое друго килце, докато приемате кокосово масло, при което мускулната ви маса няма да мръдне. Чудодейното масло е идеално за масажи, защото то има способността леко да охлажда тялото, да облекчава ставните болки, отпуска мускулите и нервите.

Може да третирате ожулвания и рани с кокосовото масло, което ще образува върху тях тънък филтър, предпазващ от навлизане на прах и различно бактерии и вируси. Нараненото място ще заздравее доста по-бързо, ако го лекувате с мазнината на кокоса.

Разкрасяване с кокосово масло

Знаете ли, че векове наред кокосово масло се е използвало от хората не само като хранителен продукт, но и за да поддържат красотата и младостта си за по-дълго време. Този дар от природата е подходящ за грижа на кожа и коса. И ако имате някакви притеснения по въпроса, длъжни сме да отбележим, че кокосовото масло се абсорбира съвсем лесно и не оставя досадни мазни следи.

Паралелно с това кожата ви остава напълно хидратирана, защото маслото задържа влагата й. Нанесено върху косата, маслото я прави изключително мека и приятна на допир. Затова и може да включите кокосово масло в домашните маски за коса, които си приготвяте. Една такава маска е 1 с.л. кокосово масло, 1 жълтък и малко алкохол. Сместа се нанася равномерно по косата и след като престоите с маската, я отмивате с лек шампоан.

Ако искате да добиете хубав тен, забравете за скъпите слънцезащитни млека и олио, които и без друго са със съмнителен състав. И в този случай кокосовото масло може да ви е от полза. За да добиете равномерен и наситен тен, мажете се с кокосово масло. Тази натурална мазнина овлажнява кожата и задържа влагата продължително време, но едновременно с това позволява на слънцето да проникне дълбоко и да добиете хубав и равномерен тен за по-дълго време.

Кокосово олио

И като бонус може да кажете сбогом на неприятното лющене на кожата след изгаряне. Кокосовото масло има способността по естествен начин да предпазва епидермиса ви от вредното въздействие на силните слънчевите лъчи. Безвредно е дори да го съчетаете със слънцезащитни кремове или дори да го използвате за заместител на всякакви кремове за лице. Както и лятото, така и зимата кокосовото масло ще ви помогне да защитите кожата си от атмосферните въздействия.

Доказано е, че кокосовото масло е верен помощник в борбата с бръчките. Ако редовно се мажете с него, то ще помогне за лесното възстановяване на местата, където вече са се появили първите бръчки. Едновременно с това кожата ви ще е хидратирана, защитена и ще има истински здрав вид. Кокосовото масло, наред с какаовото масло и маслото от щраус са навярно най-силните средства против ужасни и загрозяващите кожата ни стрии.

Нанасянето на кокосово масло върху чиста кожа в проблемните участъци ще ви помогне да заличите трайно нелицеприятните цепнатини по кожа. В този ред на мисли, кокосовото масло е буквално задължителен продукт за бременни жени, чита кожа претърпява промени, докато коремът нараства или качват по някое друго килце, което е нормално за всяка бъдеща майка, която носи дете в корема си.

Кокосовото масло може да ви предпази от напукани ръце и напукани пети. Може да го втривате с леки масажни движения навсякъде по тялото си – по лицето, шията, гърдите, корема, любовните дръжки, по дупе, бедра, прасци, пети и ходила. Може да използвате маслото от кокос като избелващо средство за зъбите и паста за зъби, балсам за коса, почистващ лосион за грим, балсам за устни и като масажен лосион.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
57
45
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
БориславВ
БориславВ
21.05.2013 16:37
Аз също съм чел за ползите на кокосовото масло- покрай жена ми. Тя го беше купила от аптека в Борово. Мирише много приятно на кокос- няма нищо общо с кокосовата миризма от ароматизаторите за кола;)
0
0
Мишо
Мишо
09.04.2013 00:41
Много добра статия. От къде мога да го купя най-изгодно?
5
1
катя
катя
07.04.2013 16:19
Истинското нетретирано с химикали кокосово масло винаги е с аромат на кокос макар и дискретен.Помага при тежки форми на дерматити.нНай-здравословната мазнина ползвана за пържене без да отделя свободни радикали.
2
0