gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо био продуктите са по-полезни

Защо био продуктите са по-полезни

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Био зеленчуци
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Био продуктите са продукти, които се произвеждат, преработват и съхраняват без използването на неорганичните торове, хормони, антибиотици и стимулиращи растежа вещества. За да се отчете един продукт като био процеса на производството и съхранението му трябва да бъде сертифициран.

В последните години се наблюдава своеобразен бум на био продуктите и био магазините в развитите държави. Дали това е просто една успешна маркетингова стратегия или наистина био храните са толкова по-полезни от останалите? Нека разгледаме някои факти относно био продуктите.

На първо място био храните съдържат по-малко остатъци от пестициди и други неорганични вещества за растителна защита, както и торове. Това означава, че те са далеч по-безопасни за консумация.

Най-добрият начин да се избегнат вредните въздействия на пестицидите е чрез консумацията на повече био храни. В обикновеното земеделие се използват повече от 440 вида пестициди, които в редица случаи остават в крайния продукт.

Био храните съдържат по-голямо количество полезни витаминивитамин С, магнезий, желязо, калций, хром и много антиоксиданти, които са известни със свойството си да предотвратяват ракови заболявания.

Опасните добавки в храните и продуктите са сериозен проблем, който все повече нашумява. В био храните се използват само 32 от всички 290 добавки, които са одобрени от Европейския съюз. Едни от най-опасните добавки – аспартам, хидрогенирани мазнини и моносодиум глутамат не се използват в био продуктите.

Био храните имат доказан произход. Изискванията към био продуктите са специално регулирани в законите на ЕС. Био магазините също подлежат на строг контрол.

Много хора предпочитат био храните, заради по-различния вкус, който те имат. Био плодове и зеленчуци имат естествен ритъм на растеж и са с много по-малко съдържание на вода.

Много важен момент в производството на био продукти е забраната за използване на генно-модифицирани съставки и култури. Животните, които се отглеждат по конвенционални методи много често се хранят именно с ГМО храни.

Има редица въпросителни, които съществуват около био продуктите и био магазините, но отговорите на тези въпроси са обект на допълнителни проучвания и широка дискусия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest