gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебни свойства на хинап

Лечебни свойства на хинап

Хинап

Хинап се нарича китайската фурма, която е известна на света повече от 5 000 години, но в България едва сега започва да набира популярност. Такива насаждения се срещат все по-често в Индия, Пакистан, САЩ, Испания, Италия, Франция, Португалия и др. Интересът към китайската фурма е изключително голям, защото плодовете могат да се използват и в сурово състояние, и преработени в пюрета, компоти, сладка, маринати или захаросани.

Преработеният хинап намира широко приложение във фармацевтичната, сладкарската и парфюмерийната промишленост. У нас растението се отглежда много лесно, не са отбелязани случаи, в които да бъде нападнато от болести или вредители.

Китайската фурма е предпочитана и заради изключително полезните си свойства. Пресните плодове съдържат много ценни съставки като захари, органични киселини, белтъчини и др. Хинапът съдържа голямо количество кобалт, йод, желязо и най-вече витамин С. Цветовете му също са много медоносни и осигуряват паша на пчелите за късните летни месеци (цъфтежът е през юни-юли), когато масата от цветни растения отдавна е прецъфтяла.

Още в миналото хинапът е бил използван за лечение на простуда, болести на черния дроб, бъбреци, сърце, при заболяване на храносмилателната система, високо кръвно и за регулиране на холестерол. Всички части на китайската фурма притежават лечебни свойства – и кората, и листата, и корените, и плодовете.

Китайската фурма

Есента е най-подходящият момент, ако искате да засадите фиданка от хинап в двора си. Такива може да се намерят вече и на нашия пазар. Ако вече сте опитали от плодовете на това растение, можете да го завъдите и от костилката.

Дръвчетата на китайската фурма са много продуктивни. Започват да раждат плодове още на втората-третата година от засаждането. Растението може да се развие като храст, ако не се подкастрят израсналите издънки.

Хинапът бива определян и като „желязното дърво”, тъй като дървесината му е много твърда. Кореновата му система е доста мощна – на дълбочина корените му могат да достигнат до 3 метра, а на ширина – до 7 метра в диаметър. Ето защо растението не е капризно и може да се развива както в субтропичен климат, така и в умерено-континентален. Издръжливо е и на студ – до минус 30 градуса по Целзий, което дава шанс на китайската фурма да се развива свободно и по нашите ширини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
44
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Георги
Георги
28.11.2013 12:36
Аз имам в моята градина много хубаво дръбче с много полезни плодове!!!
7
2
Вангелия Иванова
Вангелия Иванова
12.11.2012 11:39
Страхотна статия, благодаря ви!!!!Ще се радвам ако има все повече такива статии!! Слънчеви поздрави от Пазарджик !
6
2