gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-ценните био храни на пазара

Най-ценните био храни на пазара

Био храни
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Най-ценните био храни на пазара са разделени в 2 групи:

- био храни с най-високо качество т.нар. „Demeter“ качество;

- био храни, числени към супер храните като Годжи бери; Чиа; Акай бери; Спирулина и др.

В секцията Demeter се намират всички продукти, които носят биодинамичния сертификат Demeter (Деметер). Този знак гарантира, че продуктът е произведен по стриктните стандарти Деметер за биодинамично земеделие. В този вид земеделие се използват минимално количество продукти внесени отвън.

Създава се един затворен фермерски организъм, който работи в цикъл. Това е система, която се състои от хората, животните, растенията и минералите, намиращи се на дадената земеделска площ и които се поддържат взаимно по естествен начин. Така се запазва натуралната екосистема и се гарантира една чиста и органична продукция.

Годжи и Акай бери пък са супер плодове, към които има небивал интерес от страна на потребителите, тъй като са много богати на аминокиселини и спомагат за бързо регулиране на телесната маса.

Био продукти

Зърната от чиа са се наричали „древната храна на бъдещето”. Чиата има 5 пъти повече калций от млякото, 3 пъти повече желязо от спанака, 2 пъти повече калий от бананите, 2 пъти повече протеин от другите зърна и 2 пъти повече антиоксиданти от боровинки. Чиата е от семейството на градинския чай, който е по-известен като супербилка в Европа и Азия. В древността тази билка е била толкова ценена, че е служила като разменна монета.

Векове наред семената на това растение са били основна храна от индианците, населявали югозапада и Мексико. Чиата е била известна като „храна за бягане” – високо енергийна храна, която давала издръжливост още от времето на древните ацтеки.

Всеизвестен е фактът, че войните на ацтеките са имали запаси от чиа по време на завоевателните си походи. Индианците от югозапада консумирали по една чаена лъжица, когато били подложени на денонощни преходи. Други индиански племена пък тичали от река Колорадо до Калифорнийския бряг са носели единствено семена от чиа „за изпът”.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Виолета
Виолета
14.11.2012 14:55
Ина, био храните не могат да се намерят в обикновените супермаркети. Има си био магазини за тази цел, които са доста добре заредени и ако проявявате желание и любопитство можете да ги посетите и да проверите. Не виждам в статията да се прави реклама на нещо, все пак всеки си избира какво да яде. Зависи и от финансовите възможности, разбира се, защото био храните са доста по-скъпи от обикновените.
0
0
Ина
Ина
14.11.2012 10:00
Поне да бяхте дали снимки на тези храни, за да видим какво представляват! Освен това е доказано, че видовете храни и билки са най-полезни там, откъдето произхождат и растат. Не знам защо действието им много намалява в другите географски ширини, но нали трябва да има реклама...
0
0