gotvach.bg»Статии»Кулинария»Как да почистим загорелия тиган

Как да почистим загорелия тиган

Загорели кюфтета
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

Дори след най-вкусната вечеря идва едно не особено приятно занимание за домакинята. В някои семейства предвидливо са си разделили тези задължения на две – един готви, друг мие чиниите. И въпреки, че тази задача изглежда съвсем елементарна, има някой тънкости, които могат да ви помогнат.

Ако например имате загорял съд, който е от тефлон (твърдят, че нищо не загаря, но понякога се случва) трябва да сте наясно как да го изчистите. Има няколко неща, които категорично не бива да правите освен ако не искате да изхвърлите съдината.

Първата мисъл може би е да изчистите загорялото с тел за миене на съдове, но тя веднага трябва да се изпари от главата ви, защото по този начин дори да успеете да измиете съда, ще го повредите и той няма да става за готвене.

Загорял тиган

Другото, което в никакъв случай не бива да използвате, са препарати с абразивни частици – това отново би означавало, че тиганът ви ще става единствено за изхвърляне. Всякакви варианти като сол, сода, които след себе си включват и търкане са неприемливи за покритието на тигана.

Почистване на домакински съдове

Първото, което трябва да направите е да накиснете съда във вода, нека да постои така известно време. След това с меката част на гъбата премахвате ненужното – в повечето случаи загорялото вече се е отлепило от дъното.

Ако обаче това не действа можете да използвате препарат за фурни – достатъчно е да намажете и за няколко минути тиганът ще се почисти, но не оставяйте препарата да действа прекалено дълго. И задължително трябва да прочетете дали върху него не е упоменато изрично, че не бива да е използва върху определена повърхност.

Друг вариант е да налеете вода в тигана, да прибавите и малко веро и да оставите съдината върху включен котлон – когато водата заври загорелите места ще се изчистят. Този начин е най-безопасен и в повечето случаи много ефикасен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Дора СтаневаАз
Дора СтаневаАз
08.09.2013 12:31
АЗ ИЗПОЛЗЖАМ ВОДА ОЦЕТ И СОЛ.зАГРЯВАМ ГИ В ТИГАНА И СЛЕД КАТО ПОИЗСТИНЕ СЛАГАМ ВЕРО.иЗМИВА СЕ ИДЕАЛНО.кОГАТО ИМАМ МНОГО МАЗНИ СЪДОВЕ ИЗПОЛЗВАМ СЪЩАТА ПЕЦЕПТА.
0
0
Диана
Диана
08.09.2013 09:03
Най-лесно и бързо с обезмаслител
0
0
Росица
Росица
14.11.2012 19:05
Това което правя аз,за да почистя загорелия тиган е наливам в него вода, слагам го на котлона да заври и сипвам сода за хляб. Така го оставям известно време. След това всичко се измива много лесно.
1
0