Как да съхраняваме круши
How to store pearsKako da čuvamo kruške?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме круши

Как да съхраняваме круши

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Круши
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Крушите се съхраняват по-трудно от ябълки, тъй като имат по-малък срок на устойчивост към температурните промени и влажността. Но при спазване на условията за съхранение на тези вкусни есенни плодове можете да си хапвате дълго време сочни круши, пълни с витамини.

Най-добрите условия за съхранение на круши са температура около нула градуса и влажност на въздуха – около 85 процента. При съхраняването на круши не трябва да се допускат резки температурни промени в помещението, тъй като това предизвиква избиване на капчици по повърхността на плодовете и бързото им разваляне.

Съхраняването на круши в помещения с температура над нулата намалява срока им на съхранение. Той зависи също така от състоянието на плода, от неговата зрялост. Трябва да съхранявате само круши, които са не достатъчно узрели, но вече не са и зелени.

Крушите трябва да се берат от дървото много внимателно, без да се нанасят механични повреди на плодовете. Дръжките не трябва да се откъсват, тъй като това намалява много срока на съхранение на плодовете. Плодовете с откъснати дръжки започват да гният и нямат шанс да се съхранят дори две седмици.

След като се оберат, крушите се сортират по големина, степен на зрялост, а плодовете, които имат ударени или изгнили места, се изхвърлят или се използват само здравите части за сладко или компот.

Жълти круши

Готовите за съхранение круши се нареждат в щайги. Дъното и стените на щайгите се застилат с чиста хартия. Крушите се нареждат с дръжките нагоре или встрани и между редовете круши се слага хартия, за да не се докосват. Добре е крушите да се нареждат на не повече от три реда.

Най-добре е крушите да се съхраняват на проветриво място. При добро съхранение крушите могат да издържат до четири месеца. Редовно преглеждайте крушите, защото някои от плодовете могат да изгният и да повредят останалите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest