Да си направим домашна сланина
Da napravimo domaću slaninu
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим домашна сланина

Да си направим домашна сланина

Да си направим домашна сланина

С идването на зимния сезон освен традиционните туршии, кисело зеле, повечето българи си приготвят сланина за студените дни, и въпреки, че постоянно се твърди, че тя е вредна и изключително калорична, това очевидно не плаши хората.

Но за да можем да похапваме сланина, трябва да знаем как да си я приготвим – не винаги това, което се продава е добро и ако имаме възможност, е най-хубаво да си я направим в домашни условия.

И колкото и да се отрича този български деликатес, истината е, че има много гозби в традиционната кухня, които не биха станали толкова сочни и вкусни без наличието на сланина. Да разгледаме рецепта, с която всеки може да си направи вкусна сланина – да я похапва като мезе за виното или да я слага на ястия.

Сланина със сол

Трябва хубаво да измиете сланинката, след което да я нарежете на парчета с ширина около 10 см и дължина 20 см. Все пак големината на парчетата зависи и от съда, в който ще ги слагате. Съдът може да бъде всякакъв, най-добре дървен, но ще се получи и в пластмасова кофичка.

След като сте измили и нарязали сланината, на дъното на избрания от вас съд, поставяте сол около един пръст. Парчетата се намазват също със сол и така се поставят в съда. Важно е да поставите парчетата с кожата надолу. След като наредите един ред от сланинката, отново посипвате със сол – хубаво да се покрие и слагате другите парчета.

Продължавате по същата процедура, докато не свърши сланината. Няма никаква възможност да я пресолите, тъй като тя поема точно толкова сол, колкото и е необходимо. При последния ред сланина е важно също да оставите малко свободно място, за да поръсите добре със сол, след което трябва да затворите съда с капак.

Сланината трябва да бъде готова след 3 седмици. Преди да сложите на масата от този деликатес, измийте я добре, след това я нарежете на тънки парчета и налейте по чаша червено вино.

В сайта сме събрали доста рецепти за приготвяне на сланина, затова препоръчваме да разгледате още:

- домашно осолена сланина;

- сланина в зелев сок;

- паприкована сланина;

- как да осоляваме сланина;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest