gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Шоково поскъпване на храните

Шоково поскъпване на храните

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516410k
Поскъпване на цените
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
5.60 лв.
Виж ››

Данните на Националния статистически институт сочат, че през третото тримесечие на тази година селскостопанските стоки в нашата страна са поскъпнали значително, спрямо същия период на 2011 година.

Най-големи скокове се наблюдават в земеделския сектор, където индексът на производствените цени се е повишил с цели 19.2% на годишна база. Повишение се наблюдава при цените на царевицата – 11.7%; при пшеницата – 32.3% и при ечемика – 22.8%.

Зеленчуковата продукция е поскъпнала с 14.2%, а плодовете – с 32%. Домашните птици и едрия рогат добитък също са повишили своите цени. Кокошите яйца са по-скъпи с около 22%.

Високите цени значително намаляват потреблението. Според проучванията, българинът яде с 30% по-малко месо в сравнение с миналата година. Тенденцията на намалено потребление е от три години насам, но свиването вече е много сериозно. Лишенията се дължат именно на постоянно растящите цени и ниските доходи.

Цена на яйцата

Най-лошото е, че следващата 2013 година се очертава да бъде много тежка. Експертите прогнозират шоково поскъпване на храните, а главната причина е сушата в САЩ. Факт е, че през последните пет години има много сериозен скок в цените на храните, но анализаторите твърдят, че най-лошото предстои тепърва.

Цена на месото

През първото тримесечие на 2013 година се очаква храните по борсите да достигнат шокови нива, след което няма да поевтинеят, а напротив – ще продължат да поскъпват, но с по-бавни темпове.

До юни месец следващата година, цената на потребителската кошница ще поскъпне с цели 15% спрямо сегашните нива.

Специалистите очакват намаляване доставките на култури, използвани за храна на животните, което ще доведе до силно повишение на цената месото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest