Кои риби са опасни

Вреда от риба
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Някой мъдър човек беше казал, че няма лек и отрова, има доза. Същото важи и за храната. Дори прекомерната употреба на здравословните храни може да е вредна за вашия организъм. Има храни, които се ценят много заради изключителните им полезни свойства, но различни изследвания показват, че не винаги "суперхраните" са полезни за здравето. В настоящата статия ще обърнем по-специално внимание на рибата.

Защо рибата може да бъде опасна храна?

Продуктът, който най-бързо се разваля е рибата, а пазарът й в страната е малък и недобре развит. Контролът върху качеството на добивната продукция, надзорът на водоемите и изискванията за съхранение, невинаги са на ниво.

Мазна риба е нож с две остриета

Мазна риба

Богати на омега 3 мастни киселини са сьомга, скумрия и сардини. Те предпазват от сърдечни болести и хранят мозъка. Още повече, че съдържат и витамин А и витамин D. Мазните риби са сред малкото храни, които съдържат витамин D. Този витамин обикновено се произвежда в организма при излагането на слънчева светлина, което повишава нивото на "хормона на щастието" - серотонин.

Консерва с риба

Но бъдете внимателни, консумирането на мазни риби може да повиши риска от диабет. Не прекалявайте с тези от морски вид, защото пестицидите в морето, натрупващи се в мастните тъкани, намаляват способността на организма да произвежда инсулин и може да провокират развитието на захарната болест.

Наскоро проведено изследване с животни в Калифорния са установява, че наличието на токсини от този вид в организма може да предизвика затлъстяване в една по-късна възраст.

За да живеете спокойно и без здравословни смущения, се препоръчва порция от 140 грама мазна риба, не повече от 4 пъти седмично. Жените в репродуктивна възраст и децата съветваме да не консумират повече от 2 порции.

А при някои заболявания, като увреждане на жлъчката например, консумацията на мазна риба е строго забаранена!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest