Тънкости при приготвянето на домашно бяло вино
Cake u pripremi domaćeg belog vinaСекреты приготовления домашнего белого вина
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при приготвянето на домашно бяло вино

Тънкости при приготвянето на домашно бяло вино

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Домашно бяло вино
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Силата на виното зависи от количеството захар, използвана при приготвянето му. При ферментацията от захарта се образува спирт.

Добавянето на около 20 грама захар на 1 литър повишава силата на виното с около 1 градус. За получаване например на вино с 11 градуса трябват 220 грама захар на литър течност.

В самите плодове има определено количество захар, затова в някои случаи се добавя по-малко. Предварително трябва да се знае съдържанието на захар в плодовете, от които ще се приготвя виното, за да може да се определи нужното количество за добавяне.

Бялото вино трябва да има определена киселинност – около 6-7 грама на литър. Регулирането на киселинността става с добавяне на вода в процеса на ферментация.

Вина

Ябълковият сок не се разтваря с вода, тъй като при ферментация киселинността му спада сама. Използват се здрави, зрели и най-добре току що откъснати плодове.

Сокът и по-късно вече и виното не трябва да са изложени на светлина, трябва колкото може по-малко да имат допир с въздух и в никакъв случай с метал, особено цинк.

Сокът от плодовете се получава, като ги минете през месомелачка, чиито части са покрити с киселиноустойчив лак или ги счукате с дървено чукче в дървено корито или кофа.

За ферментацията сокът се прехвърля в емайлиран, глинен или стъклен съд. Там температурата му се покачва с 8-10 градуса. Прегряването е опасно за винената мая, затова трябва да се държи на прохладно място с температура 18-20 градуса и не повече от 25 градуса.

След 3-4 дни ферментацията видимо намалява. Това е моментът, в който се добавя разтворена във вода захар за втори път. След седмица се добавя последната порция захар.

Готовото вино се налива в бутилки и се оставя за около месец в мазето или друго подходящо място, за да може да изсветлее и да добие истинския си цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest