gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Различните видове сол

Различните видове сол

Видове сол
Оливерник Horecano, 5 части на квадратна стойка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Оливерник Horecano, 5 части на квадратна стойка
22.80 лв.
Виж ››

Повечето от нас не затормозяват мозъка си с това кой вид сол използват. Малцина от нас разграничават различните видове сол, а и едва ли са ни познати детайлно всички варианти на тази така ценна за кулинарията подправка. Нашенецът знае, че солта прави храната по-апетитна и затова често използват повече, отколкото е здравословно.

Освен в хранително-вкусовата промишленост, солта се ползва и в консервацията на риба и месо. Широко приложение намира и във фармацията.

В различните научни изследвания вкусът "солено" се смята за един от петте основни, разпознаваеми от вкусовите рецептори в устата.

И все пак, колко вида сол има?

Натриева сол

Тя представлява по-голямата част от консумираната сол в света, позната като "обикновената готварска сол".

В съвремието ни обаче солта за овкусяване на храна е смес от различни соли.

Калиева сол

Съдържа се в множество зеленчуци, като естествена съставка. Калиевата сол се използва в комбинирана диетична сол заедно с натриева сол, като целта е да се синхронизира водният баланс в човешкото тяло.

Йодирана сол

Йодираната сол се използва за предпазване от йодния дефицит. Това заболяване може да се получи при консумиране на недостатъчно йод с храната или при радиоактивни замърсявания. Недостигът на йод води до проблеми с щитовидна жлеза.

Готварска сол

Много често в комбинираната сол за директна консумация влагат до 1% йодирана сол.

Флуорирана сол

В много страни от Европа флуорирането на питейната вода не е общоприета практика. Там този тип сол се използва най-често. Флуоридът е важен за денталното здраве. Това е причината в повечето страни с нефлуорирана питейна вода да се влага калиев или натриев флуорид в комбинираната и обикновената сол.

Кафява сол

Кафявата сол е богата на антиоксиданти и остатъци от есенциални мастни киселини. Подходяща е при хронична умора.

Хавайска червена сол

Изключително богата на желязо и олигоминерали. Образува се там, където водата от Тихия океан се смесва с печената вулканична червена глина от остров Молокой. Има вкус, напомнящ на печени лешници и помага при сърдечно-съдови заболявания.

Хавайска черна сол

Съставът й изобилства от минерали, микроелементи и активен въглен. Способства за детоксикацията на организма. Хавайската черна сол се получава чрез смесването на една от най-чистите води в света и вулканичните скали от черна лава. Също напомня вкуса на ядки.

Кашерна сол

Кашерната сол е северноамериканския термин за груба готварска сол с ниско съдържание на добавки като йод. Смята се за по-полезна.

Хималайска сол

Наричат я още "бялото злато", тъй като се смята за най-чистата от примеси сол на планетата, богата на ценни минерали и енергия. И въпреки името си на "бяло злато", хималайската сол е с розов цвят, който се дължи на железните атоми, включени в кристалната й решетка.

А минералните соли, които съдържа хималайската сол изпълняват някои жизненоважни функции - поддържат осмотичното налягане в клетките, поддържат нормалното колоидно състояние на цитозола, стабилизират белтъчните разтвори, участват в поддържането на киселинно-алкалното равновесие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest