gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хидрогенирано и рафинирано растително масло

Хидрогенирано и рафинирано растително масло

Хидрогенирано масло
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Рафинираното растително масло се извлича от семената на различни растения. Мазнините от тях са полиненаситени, което означава, че те остават в течно състояние при стайна температура .

Има много различни видове търговски марки рафинирано олио, включително от: слънчоглед, рапица, соя, царевица, фъстъци, сусам или олио от шафранка.

Понятието за готвене "с растително масло" най-често се отнася за смес от различно олио, което обикновено се прави от палмов екстракт, царевица, соя или слънчогледови семки.

Рафинираното олио за готвене се произвежда чрез високо, интензивно механични и химични процеси, за да се извлече маслото от семената. Този процес отстранява естествените хранителни вещества от тях и създава крайния продукт, който лесно подлежи на окисление.

Много от рафинираните видове масла са и хидрогенирани, което означава, че е извършен процес, който ги прави с твърда консистенция при стайна температура, така че да могат да бъдат продадени като маргарин или мазнина за приготвянето на сладкиши и тестени изделия. Хидрогенирането допълнително преобразува мастните киселини в маслото, създавайки транс-мастни киселини, които са опасни за човешкото здраве.

Какво е хидрогенирано масло?

Едно от най-доброто обяснение на този въпрос се намира в книгата на Сали Фалън „Традиции на хранене”. Тя е преизпълнена с полезна информация и вкусни и здравословни рецепти за цялото семейство.

Маргарин

В нея може да прочетем, че хидрогенираното масло е естествено масло, обикновено извлечено от зеленчуци като рапица, царевица или соя, което се нагрява и в него се впръскват водородни мехурчета, за да му се придаде твърда консистенция. Този процес го лишава от първоначалната му молекулна структура, което го прави вредно за организма.

Въпреки това, производителите на храни използват технологията по хидрогениране, тъй като тя удължава срока на годност на пакетираните продукти, добавя аромат и консистенция на маслото и това на много по-ниска цена. Най-често разпознаваемото хидрогенирано масло е маргаринът.

Какво е частично хидрогенирано масло?

То е точно това, което подсказва името му, но хидрогенирането му е със съкратен процес, като по този начин полученият продукт е полутвърда мазнина, подобно на меко масло. Въпреки сложния, силно рафиниран процес, то все пак е по-евтино, отколкото от обикновеното масло или някои видове олио и също е благоприятен продукт за производителите на храни да увеличат печалбите си.

Какви са транс-мазнините?

Транс-мастните киселини е другото название за частично хидрогенирани масла. Те са създадени в процеса на хидрогениране. Транс-мазнините се получават вследствие на разлагането на здравословната молекулярна структура.

Първият документиран процес по хидрогениране е извършен през 1903 г. от човек на име Уилям Норман. До 1914 г. „Проктър енд Гембъл” излиза с няколко продукта, които стимулират популярността на тази технология и тя започва все повече да се развива. Преобразуването на мазнини (транс-мастни киселини) е било открито, за да се увеличи срока на годност на някои храни, което рефлектирало и върху по-високата производителност, и увеличаването на продажбите на компаниите- производители.

Само година след въвеждането на процеса на хидрогениране, лекарите започнали да забелязват безброй появили се здравни проблеми без особена причина за появата им. Впоследствие се установява неоспорима връзка между заболяванията и потреблението на тези ходрогенирани масла.

Рафинирани масла

Защо рафинираните масла и транс мазнините са нездравословни?

Мазнините са важни за осъществяването на всяка функция в организма. Въпреки това, тялото може да използва и обработва само някои масла в тяхната необработена форма, т.е. масло, маслиново масло/зехтин, кокосово масло и др. Процесът на хидрогениране променя молекулярната структура, което затруднява и пречи на метаболитните процеси в организма.

Транс-мастните киселини се смятат за основен фактор за получаването на сърдечно-съдови заболявания. Рафинираните, хидрогенирани масла не само съдържат такива мазнини, но витамините, минералите и хранителните вещества, са били "рафинирани", изведени навън (чрез опасни химикали), за да се увеличи срокът им на годност. Същият подход се спазва и при рафиниране на захар и на бяло брашно.

Опасностите от транс-мазнините са много, включително неспособността на организма да усвоява полезните мазнини. Транс-мастните киселини увреждат клетките и ги лишават от защитните им, присъщи функции, което позволява на алергени, канцерогени и други вредни вещества да им влияят по-силно.

Транс-мазнините и частично или напълно хидрогенираното масло могат да доведат до: наддаване на тегло и затлъстяване, по-бавен метаболизъм, диабет, смущения на щитовидната жлеза, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания, рак, повишаване на нивото на лошия холестерол, артрит.

И двата вида масла имат различни степени на обработване, но по-опасни са онези, които са и хидрогенирани, а не само рафинирани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest