gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Колко време се варят бурканите със зимнина

Колко време се варят бурканите със зимнина

Буркани със зимнина
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Различните видове зеленчуци и плодове имат нужда от различно време за да бъдат консервирани. Какво е най-съществено за консервирането? Нужно ви е време. Макар, че звучи съвсем лесно, ако искате да си направите достатъчно зимнина, най-вероятно това ще ви отнеме поне един ден.

Друго, което трябва да направите преди да започнете да консервирате всякакви продукти – погледнете рецептата, за да сте сигурни, че сте закупили и разполагате с всичко необходимо. Така си пестите време ако трябва пак да ходите на пазар, освен това знаейки че имате всичко необходимо, може да започвате операцията по консервирането спокойно.

Следващата важна стъпка, независимо какво ще правите – туршии, компоти, сладка и др., трябва хубаво да измиете плодовете. Знаете също, че предварително трябва да си изберете от пазара хубави и здрави плодове – без кафяви петна или някакви наранявания.

Консервиране

За да станат добри консервите за зимата е нужен и малко майсторлък – макар че повечето рецепти са с конкретни пропорции, може да добавите някаква друга миризма освен написаните в рецептата и да получите по-добър продукт от очакваното.

След като вече сте направили всичко необходимо, идва ред на варенето на зимнината. Има консерви, които трябва да се сварят и такива, които нямат нужда от това. Освен това не бива да слагате всичко да се вари заедно – всеки плод или зеленчук има нужда от различно време за консервация.

Ако сложите всичко заедно рискувате да оставите някои полусварени, а други преварени. Можете да варите заедно и да комбинирате само такива, които се варят еднакво дълго време. Ето и приблизителните минути, които трябва да варите зимнината:

Компоти

1. Ако искате да направите консерва с патладжани, имайте предвид, че само за варенето ще ви бъде нужен 1 ч. и 30 – 40 минути. Същото време е нужно и за варенето на пипер.

2. Тиквичките са зеленчук, който не иска много време, за да омекне – около 5 минути. Същото време е нужно и на домати, ягоди и малини.

3. На зеления боб и граха са им нужни около 60 минути.

4. На дюлите им е нужен около половин час, за да се сварят добре.

5. Около 15 минути варене се нуждаят сини сливи, дренки, круши и праскови.

6. Ако искате да направите компот от череши, грозде, вишни или кайсии – варете бурканите около 10 минути.

7. Краставиците варете между 5 и 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest