gotvach.bg»Статии»Кулинария»Особености на виетнамската кухня

Особености на виетнамската кухня

Месо по виетнамски

Виетнамската кухня най-често се свързва с кучета и котки, но традиционните им вкусове съвсем не свършат до тук. Факт е, че кучешкото месо се смята за деликатес там, но пък не е единственото нещо, което може да опитате, ако искате традиционна виетнамска кухня. Доста по-особена е от нашата, основният продукт в ястията е оризът.

Похапват се също и много морски дарове, най-често риба, която може да бъде приготвена по следните няколко начина – може да я видите печена, варена, пържена или солена. Колкото до ориза – той е част от кухнята по всякакъв начин – може да бъде основен продукт за ястието, може да бъде и само част от него или гарнитура.

Зеленчуците са също на почит във виетнамската кухня, както и билките. Като месо споменахме вече кучешкото, но това съвсем не е всичко – месото може да бъде от много видове животни, като на трапезата често присъстват и различни насекоми.

За десерт обикновено се сервират плодове, които най-често са – личи, манго, папая, помело, авокадо, ананас, питая и др.

Топлинната обработка на храната не е много предпочитана. Колкото се може по-пресни неща, с по-малко готвене, с единствената цел да бъде здравословно – това е част от културата и кухнята.

Виетнамска кухня

Оризът, зеленчуците и морските дарове не биха били същите без тукашните любими подправки, които се използват. Продуктите се режат на едро, освен това е задължително да бъдат пресни, а прясно означава току-що закупени. Там хората пазаруват по няколко пъти на ден.

Особеното във виетнамската кухня е фактът, че тамошните хора са действително много капризни към това с какво се хранят, като определението „много капризни” произлиза от това, че българинът може да похапне сандвич с нещо „на крак”, виетнамците не ядат какво да е, отделят специално внимание на храненето и както стана ясно, предпочитат по-малко топлинна обработка.

Сервира се в малки чинии, но има много ястия на трапезата. Интересно, може би, ще ви се стори, че ако имате чинийка със сварени зеленчуци, до нея ще имате и купичка с бульона, където са се сварили зеленчуците – всичко се използва.

Виетнамската кухня е много разнообразна, но не на начин на обработка на храната, а по скоро на вкусове и разнообразие – традиционната кухня на виетнамците доказва, че за да си угаждаш, не е необходимо да се храниш нездравословно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest