gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Колко време трябва да втасва тестото

Колко време трябва да втасва тестото

Приготвяне на тесто

Ако сте решили да си приготвите нещо с домашно приготвено тесто, трябва да знаете няколко неща. Първото и най-важно е да изпълнявате точно указанията за направата на тестото, особено ако за първи път опитвате рецептата.

Добре е да го правите с желание и да премахнете всякакви мисли от главата си, че няма да се получи или че няма да бухне – вярвайте, че ще стане. Ако смятате, че няма да се справите защо изобщо сте се захванали? Ако има мая в тестото, най-добре използвайте от тази в пакетчетата. При използване на суха мая, доста често нещата не се получават.

Започвате с прибавянето на продуктите, което в рецептите обикновено е подредено по реда, по който трябва да се слагат. Забърквате го и идва време да месите – тази част не е трудна, изисква се малко повече търпение и желание. В самата рецепта понякога е указано как да месите или какво точно трябва да направите – различните тестени изделия имат различни капризи, за да се получат.

След като хубаво сте омесили тестото, идва време на втасването му.

Месене на тесто

1. Имайте предвид, че за да се увеличи обема му трябва в стаята да бъде топло, освен това температурата не бива да се сменя рязко.

2. Хубаво е да го преместите отново в купа – по възможност по-голяма от размера му, защото все пак е с тенденция да се разширява, завийте купата с кърпа.

3. Времето, което ще ви бъде необходимо за втасването на тестото зависи от това какво сте решили да приготвяте. Най-много време за втасване има козунак, при него и месенето е доста дълго.

4. Не може да се определи в часове или минути – зависи от рецептата, която сте избрали.

5. Ако имате нужда от някакъв ориентир за това кога тестото е втасало – целта е поне да удвои обема си.

6. Друго, което ще ви покаже, че тестото е готово – появяват се мехурчета по повърхността му.

7. Ако тези точки са налице, можете да довършите рецептата.

След като ви е втасало тестото, можем да ви препоръчаме да си направите точена баница, милинки, тутманик, пухкава погача, а защо не и пирог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
42
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Албена Асенова
Аз съм в постоянна дилема,колко точно трябва да втаса.Много полезно инфо.
1
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
06.05.2016 08:16
много зависи от продуктите, имам рецепта за тесто с 15 мин втасване, което става по-пухкаво от други и след час
3
0
G
G
05.01.2016 11:11
Pomognahte mi mnogo, blagodarq :)
1
0